Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Fotózhatóvá válnának a szavazólapok, könnyebb lenne levélben voksolni

Szerző: | 2020. november 11., 14:56 | Belföld

Szavazó kutyájával az európai parlamenti választáson a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított 11-es szavazókörben 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Köztudott, hogy Magyarországon sok embert egzisztenciálisan zsarolnak azzal, hogy ha nem a Fideszre szavaznak, akkor a közigazgatásban, vagy közmunkában meglévő munkájukat elveszik a helyi fideszes kiskirályok. Eddig ezek a kiszolgáltatott emberek annyiban védve voltak, hogy tényleg titkos volt a szavazásuk” – írta ki közösségi oldalára Buzinkay György, a Momentum elnökségi tagja a választási törvény kedd éjszaka benyújtott módosító javaslata kapcsán.

HIRDETÉS - AIP

Bekerült ugyanis egy olyan kiegészítés, miszerint „nem sérti a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról magáncélra képfelvételt készít”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Buzinkay szerint ennek megvalósulása esetén megszűnne a szavazás titkossága a magukra maradt falvakban, és véleménye szerint kötelezővé tehetik például a közmunkások számára „a szavazólapjuk lefotózását, így a fideszes kiskirályok további zsarolási potenciállal fognak rendelkezni”.

Idáig jogsértőnek számított a szavazólapok lefényképezése, eddig csak a választók készíthettek magukról szelfit a szavazófülkében. A Kúria erről még a 2016-os népszavazás során hozott végzést, a bíróság indoklása akkor az volt, hogy „a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogy miként szavaztak. A szavazólap célja az, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik”. 

Annak fényében, hogy Donald Trumppal egyetemben a hazai kormánysajtó miként vélekedik az utóbbi napokban a levélszavazatok intézményéről, pikáns módon változhatnának a levélszavazatok leadásának feltételei a jövőben. Érdekes módon nem a szigorított az eddigi eljáráson a jogalkotó, sőt: „A levélben leadott szavazási iratok ellenőrzése során változik az érvénytelenség szabálya. A Javaslat értelmében – a választói akarat minél teljesebb érvényesülése érdekében – nem számít érvénytelenségi oknak és nem sérti a titkos szavazás követelményét, ha a választópolgár saját döntése alapján a belső borítékot nem zárja le vagy szavazatát anélkül helyezi el a válaszborítékban, de a külső boríték sértetlen.”

Ismeretes, kedd este nemcsak a koronavírus-járvány miatti a koronavírus-járvánnyal összefüggő szigorítások léptek életbe, hanem arra is maradt energiája a kormánynak, hogy az Alaptörvény módosításáról nyújtsanak be javaslatot, vagy arról, hogy csak az illetékes miniszter jóváhagyásával engedélyezzék az egyedülállók örökbefogadását. Ezzel együtt több, választással összefüggő törvényt módosítanának: az erről szóló javaslatot éjfél előtt egyetlen perccel adta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Török Gábor politológus szerint a tervezett módosítás színtiszta hatalomtechnikai trükközés. Ezen felül több mint húsz (!) másik törvénymódosítás is felkerült a parlamenti honlapra, egyebek mellett a vagyongazdálkodást is illetően.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Buzinkay György, levélszavazás, Momentum Mozgalom, választási törvény, válságkezelés, Varga Judit


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest