Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Már meg is van a törvényjavaslat, amely alapítványi fenntartásba kényszerítené az ez ellen vonakodó Pannon Egyetemet

Szerző: | 2020. november 11., 07:50 | Belföld

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy januári sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint húsz, köztük a választási törvényt módosító javaslatot adott be a kormány. Ezek között szerepel az is, hogy bár a Pannon Egyetem nem szeretett volna egyelőre alapítványi fenntartásba kerülni, ám ennek ellenére hogy létre kell hozni a Pannon Egyetemért Alapítványt – vette észre a Magyar Hang.

HIRDETÉS - AIP

– Az Alapítvány feladata oktatási intézmény, kiemelten a Pannon Egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételei, intézményfejlesztési céljai megvalósításának biztosítása, amelynek érdekében gazdasági tevékenysége keretében az alapító által rendelt, valamint az Alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont kezeli – írja a törvényjavaslat. Az alapítvány kuratóriuma elnökét és tagjait az illetékes tárcavezető, vagyis Palkovics László innovációs miniszter fogja kijelölni. Az alapítványnak egyébként az állam vagyont is juttat, 26 ingatlant ingyenesen kapnak meg.

HIRDETÉS - AIP

Alig pár napja, hétfőn ismerte el Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a Veszpresszónak, hogy valóban érkezett jelzés hozzájuk arról, hogy a kormányzatnak szándékában áll a közeljövőben a Pannon Egyetemet más felsőoktatási intézményekhez hasonlóan alapítványi fenntartásúvá alakítani.  Az alapítványi fenntartásúvá történő átalakítás kockázataival és lehetőségeivel már az elmúlt tanévben is foglalkozott a Rektori Tanács. Ott az az egyhangú döntés született, hogy az egyetem nem kívánja önmagától kezdeményezni a modellváltást, azaz az alapítványi fenntartásúvá válást, hanem kivár mindaddig, amíg nem látszanak egyértelműen az új modell előnyei az állami működési formához képest. Erre már nem kerülhet sor, úgy tűnik, a döntés nem az intézmény kompetenciája lesz  jelezte akkor a rektor.

A hírek szerint a fenntartóváltási szándékot az a Navracsics Tibor volt kormánypárti miniszter, egykori uniós biztos ismertette az egyetemmel, akiről egyébként azt rebesgetik: az alapítvány kuratóriumának elnöke is lehet.

A kormány egyébként a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is az érintettek tiltakozása ellenére alakította át, ennek eredményeként foglalták el az egyetemet a hallgatók még szeptember elején, amelynek épületéből végül kedden voltak kénytelenek kivonulni a járvány okozta szigorítások miatt.

Címkék: alapítványi modell, felsőoktatás, pannon egyetem, Pannon Egyetemért Alapítvány


Orbán a bukásra is készül

Orbán a bukásra is készül

„Aki beleszól a közügyekbe, megnézheti magát” – Krekó Péter és Kéri László politológusok százmilliárdok bespájzolásáról, Karácsony és Márki-Zay esélyeiről és arról, miért nem száll le a Fidesz a magas lóról.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest