Müller Cecília: Eddig 174 szociális intézményben találtak fertőzöttet

Müller Cecília: Eddig 174 szociális intézményben találtak fertőzöttet

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány Európa-szerte dúl, sajnos Magyarország sem kivétel ez alól – kezdte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a kontaktusok számát csökkentsük. Mivel már nem tudjuk, ki fertőző, ezért váltak szükségessé a szigorítások – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy mindenki felelősségére számít, ne a bírság elkerülése motiváljon minket.

Újra arról beszélt, hogy európai összevetésben elég jó helyzetben vagyunk. Arra ugyanakkor nem tért ki ezúttal sem, hogy ez a szám a járvány megjelenése óta regisztrált esetekre épül, de az aktuális helyzetről semmit sem mond, hiszen a második hullám teljesen más számokat produkál, az alapján már a legfertőzöttebbek között van Magyarország.

A betegek nagy hányadában továbbra is enyhén, és otthon zajlik a betegség – mondta –, de a több fertőzött közül nyilván többen kerülnek kórházba.

7 százaléknyi, amikor nincs alapbetegség, kísérő betegség. A magyar települések 85 százaléka érintett már, de mindenkire úgy kell tekintenünk, mint aki hordozhatja a vírust – mondta.

Újra üzent a fiataloknak, illetve azt mondta, ideje, hogy mindenki partner legyen a védekezésben.

Szociális intézményeink fenntartóit megkérte, hogy védekezzenek. 1600 intézményből eddig 174-ben detektáltak pozitív eseteket. Hat olyan van, ahol az első hullámban is azonosítottak fertőzötteket. Négy százaléknyi a pozitív esetek előfordulása a gondozottak között, a gondozóknál egy százalékos.

Kiss Róbert alezredes közölte: az előző este, vagyis a korlátozások életbe lépésének első estéjén 273-an szegték meg a szabályokat. Nyitva volt egy VI. kerületi söröző, ott öten voltak, 30 napra bezárták. Egy VIII. kerületi eszpresszó is nyitva volt azt is bezárták, de egy IV. kerületi és egy encsi vendéglátó egységgel szemben is intézkedtek – hangzott el a tájékoztatón.

Kérdésre válaszolva elhangzott, a kijárási korlátozás igazolására a kormányzati portálon megjelent minta tartalma alapján állítsák ki az igazolást, ha valamely cég sajátot készítene.