A Semmelweis Egyetem nem áll át teljesen az online oktatásra, ami nehéz helyzetbe hozhatja a diákokat

A Semmelweis Egyetem nem áll át teljesen az online oktatásra, ami nehéz helyzetbe hozhatja a diákokat

A Semmelweis Egyetem (SE) Elméleti Orvostudományi Központja (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a járvány miatti szigorítások részeként a hazai felsőoktatási intézmények online tanmenetre álltak át, számos egyetemen továbbra is ragaszkodnak a személyes jelenléthez, hiszen a gyakorlati órákat nehezen lehetne a távolból megtartani. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a rektorok kérvényezhetik felsőoktatásért felelős miniszternél, vagyis az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető Palkovics Lászlónál a jelenlétigényes oktatás fenntartását is. Így tett a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, Merkely Béla is – írja a Telex.

A lépés indokoltnak tűnik, mégis sok esetben megoldhatatlan feladat elé állítja a hallgatókat, akiket a kollégiumok bezárása mellett a fertőzésveszély is aggaszt. A Telex beszámolójából kiderül, gyakran előfordul, hogy egy egyetemi gyakorlat 15-20 perccel egy előadás előtt vagy után van – azaz, ebben az esetben olyan előadástól, amelyre online kerül sor. “Innentől fogva 15 perccel a gyakorlat vége után vagy kezdete előtt internet-közelben kéne lennie a hallgatónak, ha részt akar rajta venni” – mesélte egy hallgató a lapnak.

Egy másik diák szerint az sem világos, hogy a kijárási tilalom alól kivételt jelentenek-e. “Számítanunk kell-e arra pl.: ha egy gyakorlat este 7-ig tart és nem érünk haza 8 óráig, emiatt megbüntetnek. Esetleg az egyetem felelősséget vállal-e azért, ha ezen körülmények között valaki megfertőződik a vírussal." 

Bár az SE kollégiumai nyitva maradtak, vannak hallgatók, akik olyan kollégiumban laktak, amelyet el kellett hagyni a járványügyi intézkedések miatt. Az egyetem igyekszik számukra megoldást találni, egyelőre azonban nem rendeződött a helyzet. – Van, aki több száz kilométerre lakik Pesttől, és kedd este haza is költözött, vesztére. Most nem tud az órákon részt venni, annak ellenére, hogy egyes tárgyakból egy darab hiányzás esetén is megtagadható az aláírás – írta a Telexnek egy hallgató.

A lap emlékeztet, a kollégiumi kiürítések ellenére sok – magyar és külföldi – SOTE-hallgató a fővárosban maradt, hogy önkéntesként részt vegyen az egészségügy járvány elleni munkájában.

Az online tanrend tavasszal is komoly fejtörést okozott számos egyetem vezetésének is. Sok helyen ugyanis elképzelhetetlen órát tartani a személy jelenlét hiányában. A műszaki vagy a természettudományok esetében például komoly problémát jelenthet az online képzés a gyakorlati órákon.