Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

„Nem maradhatunk csendben!”

Szerző: | 2020. november 21., 07:00 | Belföld

Szabó Győző és Molnár Áron NoÁr (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabó Győző közel tíz éve írta meg heroinos éveiről a Toxikoma című könyvet, amely alapján film készül: ebben őt a noÁrból ismert Molnár Áron alakítja. Barátságuk azonban jóval korábban kezdődött: együtt osztottak ételt tavasszal a Hős utcában, együtt álltak őrt a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt.

HIRDETÉS - AIP

Abban a színházban, ahol én játszom, a Tháliában abszolút nincs szó jobb- és baloldaliságról, alkotásról annál inkább. Abban viszont van valami furcsa, hogy miközben a közelmúltban kineveztek számos nyíltan kormánypárti színigazgatót, Vidnyánszky Attila még mindig jobb- és baloldali színházról beszél, meg hogy előbbinek területet kell foglalnia – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Szabó Győző színművész. Majd fel is tette a kérdést, hogy vajon kitől?

(…)

A noÁr formációból ismert Molnár Áron pedig azt hangsúlyozta, hogy a politika által kisajátított szimbólumokat – úgy mint a Himnusz vagy éppen a kokárda – az állampolgároknak kell visszavenni. – Ezt tették az SZFE hallgatói: visszanyerték október 23-át a pártpolitikától. Nem maradhatunk csendben, mert azzal legitimmé tesszük a félelemre építő rendszert – mondta.

(…)

A Hős utcában szerzett tapasztalatikról is beszéltek. Molnár Áron szavai szerint rendszeresen találkoztak egy hihetetlen mélyszegénységben élő társadalmi réteg képviselőivel, akiknek ugyanaz kell, mint a felső tízezernek: kommunikáció.

Melyikhez kellett nagyobb elhatározás? Leállni a heroinnal, vagy kilépni a nyilvánosság elé a függőséggel? Győző egyszer említette, hogy kábítószeres múltjának köszönhetően hitelesen tud beszélni majd a gyerekeinek a különböző szerekről. Hogyan zajlik ez? Áron idézte nekünk legutóbbi interjújában Eisensteint, aki szerint a filmalkotásban 1 + 1 = 3, értsd: két egymást követő kép összhatásából olyan új jelentés születhet, amely jelentést önmagában egyik kép sem tartalmazza. Önöknek mi az új jelentés most született filmjükben? Győző, a nyírségi srác és Áron, a vajdasági magyar mit szól ahhoz, hogy a jelenlegi hatalom ennyire rátelepszik az identitásra? Hiszen a fideszes narratívában a vidéki, a határon túli alapvetően kormánypárti. Mit gondolnak a színművészetin zajló tiltakozásról?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang november 20-án megjelent 2020/47. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/47. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Hős utca, kábítószer, Molnár Áron, noÁr, Szabó Győző, SZFE


Pegasus

Pegasus

Tagadom, hogy tagadnom kellene, hogy majd tagadni fogom, hogy letagadtam, hogy lett volna bármiféle letagadnivalóm, amit tagadni lehet. Ezzel zárom sajtótájékoztatómat, köszönöm figyelmüket.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest