Főpolgármesteri Hivatal: elindult a főváros CT-, MR-programja

Főpolgármesteri Hivatal: elindult a főváros CT-, MR-programja

Az ország legmodernebb szív-CT készülékével vizsgálnak egy nőt a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2018. február 2-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elindult a főváros CT-, MR-programja, amitől rövidebb várólistát és gyorsabb diagnózist várnak – közölte vasárnap a Főpolgármesteri Hivatal. Az MTI által is idézett közleményben emlékeztettek, hogy a főváros és a kormány korábban megállapodott abban, hogy megépülhet az atlétikai stadion, amelyért cserébe a főváros öt év alatt 50 milliárd forintot kap egészségügyi fejlesztésekre a központi költségvetésből.

– Ennek részeként érkezett meg a Fővárosi Önkormányzat számlájára az aktuális kétmilliárd forintos támogatás, amelyet a főváros egyből a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, és ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költ – írták. A kétmilliárd forintból 31 770 CT- és 9846 MR-vizsgálatot vásárol a Fővárosi Önkormányzat. Ez az előző évhez képest az onkológia iránydiagnózissal végzett CT-vizsgálatok 88 százalékos bővülését és az MR-vizsgálatok 62 százalékos bővülését jelenti.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye azt is kiemelte, emellett életbe lép a daganat gyanúval beutalt betegek esetében a 7+3 napos szabály, vagyis az, hogy 7 napon belül a vizsgálatot elvégzik és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik.

A hivatal tájékoztatása szerint az Eurostat adatai alapján Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya az Európai Unió tagállamaiban, ezek jelentik a második leggyakoribb halálokot Magyarországon. Mint írták, 2019-ben Budapesten 21 ezren haltak meg és ebből 5488 volt a daganatos halálozás. Hangsúlyozták: minden negyedik haláleset megelőzhető vagy kezelhető lenne az országban.