Már keddtől érvényes a vásárlási idősáv

Már keddtől érvényes a vásárlási idősáv

Vásárlók egy nyíregyházi szupermarketben a 19 órai boltbezárás előtt 2020. november 11-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már másnaptól érvényesek az idősek vásárlási idősávjára vonatkozó szabályok – ez derül ki a délutáni órákban megjelent Magyar Közlönyből. Az Orbán Viktor által bejelentettekhez képest más újdonság nem szerepel a kormányrendeltben.

Az új szabályok szerint hétköznapokon (hétfőtől péntekig) 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén (szombaton és vasárnap) a 08.00 óra és 10.00 óra közötti időszakban vásárlási idősávot kapnak az idősek. Ez azt jelenti, hogy ezekben az időszakokban csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzlet) és a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekbe (gyógyszertár). Ez az időintervallum kifejezetten nekik van, de ettől függetlenül az idősek bármikor máskor is szabadon vásárolhatnak.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ kiemelte, hogy az idősek védelme a járvány felfutásával  kiemelten fontos, hiszen a vírus gyakorlatilag minden magyar településen jelen van, ráadásul az időseknél és a krónikus betegeknél nagyobb a kockázat a fertőzés súlyosabb lefolyására.  Az időseket továbbra is arra kérik, hogy vigyázzanak magukra, kerüljék a zsúfolt, zárt tereket és a bevásárláshoz lehetőleg kérjék hozzátartozójuk, vagy akár az önkormányzat segítségét.