Müller Cecília: A jövő év első negyedében indulhat a tömeges oltás

Müller Cecília: A jövő év első negyedében indulhat a tömeges oltás

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs hétfői tájékoztatóján emlékeztetett, a középiskolák 9-12. évfolyamain digitális oktatás lépett életbe, az alsóbb osztályokban a hagyományos oktatás folyik. Ezek közül 71 iskolában van rendkívüli szünet, 431 helyen pedig tantermen kívüli digitális tanrend lépett életbe. Az óvodák közül 314 intézményben kellett intézkednie a hatóságoknak a járvány miatt. A fertőzöttek aránya a 12 éven aluliak között alacsony, csupán 4 százaléka a napi esetszámoknak – mondta el Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár hangsúlyozta, hétfőn kezdődött meg az országos célzott tesztelés az iskolák és óvodák alkalmazottai számára, összesen 191 ezer főt tesztelnek péntekig. Ha fertőzöttet találnak, a megszokott rendben zajlik az intézkedés, rendkívüli szünet, vagy tantermen kívüli digitális tanrend veszi kezdetét. Átfogó értékelést a tesztelés lezárultát követően adnak, a jövő hét folyamán várhatóan. A cél az, hogy pontos képet kapjanak az átfertőzöttségről, és az iskolák működhessenek tovább – fogalmazott az államtitkár.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, ha a célzott tesztelésben – ahol a szociális és egészségügyi intézmények dolgozóit is letesztelik – pozitivitást tapasztalnak, akkor a személyt el kell különíteni a környezetétől, haza kell mennie, hogy megkezdje a tíznapos karantént, értesíteni kell a háziorvosát, aki tájékoztatja az egészségügyi hatóságot. A célzott tesztelés arról is képet ad, hogy mekkora a tünetmentes fertőzöttek aránya – árulta el a tiszti főorvos.

Müller Cecília emlékeztetett, a célzott tesztelést orvosi egyetemisták, és az egészségügyi felsőoktatásban részt vevők végzik, kiemelte, a hallgatók szívesen vesznek részt a tesztelésben, nagy örömmel végzik a vizsgálatokat.

A napi adatokról szólva arról beszélt, hogy hétfőre 3334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Ezzel a vírus megjelenése óta 177 952 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Jelenleg 130 722 aktív fertőzöttről tudni. 7461 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen. A hétfő reggeli adatok szerint elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg. Így már összesen 3891 áldozata volt itthon a járványnak. Közben 43 339-re emelkedett a gyógyultak száma. Müller Cecília elárulta, hogy az elhunytak életkora 31 és 95 év között volt, a legfiatalabb elhunyt súlyos betegségben szenvedett.

Biztató jeleket is látni, az oltóanyag fejlesztés „óriási léptékben zajlik a világban” – fogalmazott Müller Cecília. Aki arra készül, hogy egyszerre többféle vakcina is bevethető lesz. Hozzátette, néhány cég már decemberben elkezdi a szállítást, de a legvalószínűbb, hogy a jövő év első negyedében indulhat meg a tömeges oltás.

Az influenza elleni védőoltás kapcsán elmondta, 74 százalékát használták fel a felnőtt oltóanyagnak, amit az első alkalommal szállítottak ki, de azóta újabb kiszállítások is történtek Budapesten és 13 megyében. A szülőket arra kérte, hogy a 3 éven aluli gyermekek számára november végéig jelezzék az igényüket.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy csökken az emelkedés mértéke a kórházban ápoltak tekintetében, nálunk és Európában is. De még nagyon magas a szám, ami extrém terhelést jelent az egészségügyi intézmények számára.

Kiss Róbert rendőr alezredes felhívta a figyelmet rá, hogy a hétfőn hatályba lépett kormányrendelet szerint este 7 és reggel hét között ingyenesen vehetők igénybe a parkolóházak és közterületi parkolók. A rendőri intézkedések tapasztalatai alapján hangsúlyozta, több vendéglátóhely vezetője még mindig szándékosan nem tartja be a szabályokat, veszélyeztetve ezzel mindannyiunk egészségét.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília sokadszorra is elmondta, az időjárás nem befolyásolja érdemben a vírus terjedését. A koronavírusban elhunytak temetkezés módjáról szólva, elárulta, hogy bármilyen formában eltemethető az elhunyt, nem kell feltétlenül hamvasztani. A kilátások kapcsán Müller Cecília hangsúlyozta, a korlátozásoknak két hetes távlatban várják az eredményeket, ekkor értékelik az eredményeket. A legfontosabb szám a kórházban ápolt betegek száma, hiszen az egészségügyi intézményekre nehezedő nyomás csökkentése a cél.