Szijjártó kiakadt, és bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét

Szijjártó kiakadt, és bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a magyar sajtó brüsszeli képviselõinek 2018. május 22-én. Szijjártó Péter a Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációjú ülésén (FAC / TRADE) és a Külügyek Tanácsa fejlesztési formációjú ülésén (FAC / DEVELOPMENT) veszt részt a belga fõvárosban (MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább éleződik az egy hónappal ezelőtti ukrán helyhatósági választások óta fennálló feszültség hazánk és Ukrajna között. A legújabb fejlemény, hogy Grezsa István miniszteri biztost nem engedték be Ukrajnába, emiatt szomszédunk budapesti nagykövetét bekérették itthon a külügyminisztériumba.

Kedden derült ki, hogy az ukrán határőrök nem engedték be az országba Grezsa István – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős – miniszteri biztost arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba. Sőt, a miniszteri biztost arról is tájékoztatták, hogy három évre kitiltották az országból. Az MTI számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál értesüléséről, amelyet később az ukrán külügyminisztérium is megerősített.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán közzétett videóüzenetében úgy fogalmazott, hogy „derült égből villámcsapásként” érte őket a hír. A történtekre reagálva Ukrajna budapesti nagykövetét bekérették a külügyminisztériumba, átadták a tiltakozásukat és egyúttal kikérték maguknak ezt az eljárást.

Az ügy hátterében lévő feszültség nagyjából egy hónappal ezelőtt, az ukrán helyhatósági választások idején kezdődött. Az ukrán külügyminisztérium közleményében vádolta meg a magyar diplomáciát azzal, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt „kemény reakciót” helyezett kilátásba. Az indokuk az volt, hogy Szijjártó Péter közösségi oldalán biztatta a kárpátaljai magyarokat arra, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre. Később Ukrajna azt is közölte, hogy megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását az országba. Az gyorsan kiderült, hogy az egyikük Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára lehet.

Szijjártó Péter most arról is beszélt, hogy két és fél héttel ezelőtt telefonon egyeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és abban maradtak, hogy maguk mögött hagyják az ukrán helyhatósági választások után előállt feszültségeket. – Ehhez képest ez a kitiltás nem a barátkozás, a barátság, nem az együttműködés szándékra utal – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ezt nagyon sajnálják, hiszen a kárpátaljai magyarok érdekében mindig is a jó szomszédi kapcsolatra törekedtek.

A külügyminiszter egyúttal reményét fejezte ki, hogy „Ukrajna visszatér a közös sikertörténet kereséséhez, a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez”.