Macron elnök tiltaná a síutakat a franciáknak

Macron elnök tiltaná a síutakat a franciáknak

Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b-j) az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a franciaországi sífelvonók a koronavírus-járvány miatt az év végi ünnepek idejére nem nyithatnak ki, Emmanuel Macron francia államfő „korlátozó és elrettentő intézkedéseket” helyezett kilátásba annak megakadályozására, hogy a franciák külföldre, elsősorban Svájcba utazzanak síelni.

„Vannak országok, ahol a sípályák már kinyitottak, ezért ellenőrzések lesznek, hogy megakadályozzuk a franciák odautazását, és azért is, hogy ne alakuljon ki egyenlőtlen helyzet a franciaországi síparadicsomok számára – mondta kedden a francia elnök a hivatalában tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: – Korlátozó és elrettentő intézkedéseket foganatosítunk, amelyeket a kormány a következő napokban pontosít”.

Emmanuel Macron jelezte: megérti a sípályákon dolgozók és a hegyvidéki régiók képviselőinek aggodalmait, amiért a sífelvonók egyelőre nem működhetnek. Elmondta, hogy amennyiben „jobb rálátás lesz” a járvány alakulására, a hegyvidéki turizmus januárban a lehető leghamarabb újraindulhat. A kormány döntése értelmében az általános karantén december 15-i feloldása után a francia síparadicsomok szálláshelyei az év végi ünnepek idején fogadhatnak vendégeket, de a sífelvonók nem működhetnek és a vendéglátóhelyek sem nyithatnak ki. 

Emmanuel Macron azzal magyarázta a döntést, hogy a síparadicsomokban „nagyon sokan találkoznak egymással, ahol már délután 5 órakor besötétedik, s az emberek olyan helyeken vannak együtt, amelyeket többen együtt béreltek ki”.  Majd így folytatta: „Tudjuk, hogy így fertőzzük meg egymást, ezért tehát inkább elkerüljük ezt idén, hogy ne áldozzuk fel mindazt azt erőfeszítést, amelyet eddig tettünk.” Párizs álláspontja szerint európai együttműködésre lenne szükség a sípályák kinyitásáról az év végi szabadságolások idején, mert jelenleg nem minden ország követi ugyanazt a stratégiát. Emmanuel Macron elmondta: Franciaország Németországgal és Olaszországgal együtt szeretné meggyőzni Svájcot és Spanyolországot, hogy ne „tárja ki a sípályái kapuit”.

A hegyvidéki régiókban dolgozók és a képviselők felháborodását követően a kormány újabb támogatásokat jelentett be, megtéríti a sífelvonók bevételkieséseit, az ott dolgozó idénymunkásoknak pedig bérpótlékot fizet. (MTI)