Több helyen tovább nőtt a légszennyezettség

Több helyen tovább nőtt a légszennyezettség

Óbuda látképe a Táborhegyi út felől 2020. január 10-én. Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számos helyen tovább emelkedett a légszennyezettség a magas szállópor-koncentráció miatt – jelentette az MTI. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdai adatai szerint Putnokon veszélyes, Miskolcon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő.

Emellett – szintén a szálló por miatt – kifogásoltnak minősítették Budapest, Nyíregyháza, Salgótarján, Szolnok, Szeged, Tököl, Százhalombatta, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Veszprém, Ajka és Pécs levegőjét.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés. Az NNK korábban arra figyelmeztetett: rossz levegőminőség esetén a gyermekeknél, az időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint a várandós kismamáknál enyhe légzőszervi tünetek, például köhögés, légúti irritáció jelentkezhet, illetve tüneteik súlyosbodhatnak.