Beteljesedett az előrejelzett magyar Covid-katasztrófa

Beteljesedett az előrejelzett magyar Covid-katasztrófa

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház koronavírus idején (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október 2-án közöltünk egy cikket arról, hogya világ legelismertebb járványmodellező kutatóintézete, a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME) rendkívül aggasztó, sőt kifejezetten tragikus képet festett a magyarországi koronavírus-járvány jövőbeli várható trendjeiről. A jóslat sokak számára – akik a már akkor is meredeken emelkedő mutatók ellenére elhitték, hogy Magyarországon valamilyen csoda folytán megúszhatjuk az összeomlást, és nem kell szigorú intézkedéseket bevezetni a járvány terjedésének fékezése érdekében – károgónak, őrülten eltúlzottnak tűnt.

Az október másodikai adatok a mából visszatekintve nevetségesen elhanyagolhatónak tűnnek, bár a nyári viszonylagos nyugalomhoz képest már akkor is vészjósló folyamatok beindulását érzékelhette mindenki. Az aznapi adatok szerint 1322 új fertőzöttet regisztráltak, és 17-en hunytak el. Amint látszik, az új esetszámhoz viszonyítva sokkal alacsonyabb volt a halálesetek aránya, mint ma. Ezt sokan úgy értékelték, hogy lám, a vírus békésebbé vált, már nem okoz olyan súlyos betegséget, nem kell félnünk tőle.

A szakemberek pedig már akkor is arra hivatkoztak, például a floridai tapasztalatokra hivatkozva, hogy ez hiú remény, hiszen először mindig a fiatalok fertőződnek, akik valóban ritkábban halnak, de aztán 4-5 hét múlva a vírus bejut a veszélyeztetett idősek, krónikus betegek közösségeibe, és hatalmas pusztítást végez. Pontosan ez történt később. Október 2-án 798 volt az addigi összes halálozás, kórházban 740-en, lélegeztetőgépen 47-en voltak Magyarországon. Mintha egy másik világ lett volna az a mai állapotokhoz viszonyítva.

De lehetett-e előre látni ezt a jövőbeli másik világot? Ebben a cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az akkori előrejelzésekből mi jött be, tényleg vészmadarak voltak-e a seattle-i intézet algoritmusai, vagy mégis csak a számítógép volt okosabb, mint azok, akik a homokba dugták a fejüket, míg már rég késő nem lett. Nézzük először a jelenlegi mutatókat, és azt, hogy két hónappal ezelőtt mit prediktált a modell. A cikk második felében pedig újból bemutatjuk, hogy a jelenlegi trendeket figyelembe véve mit jósol az elkövetkező hónapokra.

A két hónappal ezelőtti számítások szerint december elejére nagyjából 27 ezer napi fertőzöttet vártak az elemzők (illetve számítógépeik) Magyarországon. Ne tévesszen meg minket, hogy ez sokkal nagyobb szám, mint amit a hivatalos statisztikákban látni, ez ugyanis a ténylegesen újonnan fertőzöttek számát jelenti, nem csak a teszttel igazoltakét. A mai adatok szerint az elmúlt 24 órában 5525 új fertőzést regisztráltak. Az általánosan elfogadott tapasztalatok szerint minden egyes pozitív tesztre nyolc-kilenc további, rejtve maradt fertőzés jut. Vagyis, ha megszorozzuk a tegnapi esetszámot tízzel, akkor a modell kifejezetten hurráoptimistának tűnik a valóság fényében (ami valószínűleg kétszerte rosszabb nála).

A halálozás prediktált trendjei még pontosabban megfelelnek annak, ami ténylegesen bekövetkezett. December elejére majdnem 200-ra tették a naponta koronavírus-betegség következtében elhunyt betegek számát, és ez tökéletesen be is következett, sajnos (a legfrissebb szám: 193). A mai nappal bezárólag 5706-an hunytak el összesen Magyarországon Covid-19-ben, ez elmarad a prediktált értéktől, hiszen a modell valamivel nyolcezer alá tette a december elejéig elhunytak számát.

A kórházi kezelésre szorulókról azt gondolták, hogy mostanában 9000 körüli kórházi ágyra lesz szükségük. Az előrejelzés szerint a számuknak már novemberben tetőznie kellett volna, és ma már a lassú csökkenés időszakában kellene lennünk. Ehhez képest a mai adatok szerint 7695-en vannak kórházban (a számuk még mindig emelkedik), közülük 637-en lélegeztetőgépen. A lélegeztetésre szorulók számát nagyjából 2000-re becsülték az évnek ebben az időszakában, szerencsére ettől elmaradunk.

Természetesen nem tudhatjuk, hogy ha idejekorán meghozzák a hatékony járványellenes intézkedéseket, és nem hagyják például, hogy még az ősz egyre súlyosbodó időszakában is több tízezer nézővel rendezzenek focimeccseket, akkor hogyan alakultak volna a trendek. Ahogy azt sem tudhatjuk, hogy a jelenlegi szigorítások elegendők lesznek-e ahhoz, hogy belátható időn belül megforduljon a járványgörbe. Mindenképpen érdemes azonban megvizsgálnunk újra, hogy a friss adatok fényében mit jövendöl az algoritmus a következő időszakra.

Természetesen tudni kell, hogy a jövőbeli intézkedések hatását nem tudják figyelembe venni a modellben. Tehát például nem tudhatják, hogy mikor válik elérhetővé a vakcina, azt hányan adatják be maguknak, mennyire lesz hatékony, illetve azt sem, hogy a kormány hogyan dönt a korlátozások szigorításáról vagy éppenséggel enyhítéséről. Ezek mind gyökeresen módosíthatják a járványgörbét pozitív vagy negatív irányba.

Az interaktív grafikonokat az IHME honlapján nézegethetik. Az összes grafikonon a lila szaggatott vonal, jelöli a mostani előrejelzésüket, a magasabban futó piros a korlátozások enyhítése esetén, míg az alacsonyan lévő zöld a ténylegesen általános maszkhasználat esetén várható trendeket.

Új fertőzöttek száma

Az előre jelzett napi esetszámok (Forrás: IHME)

Az előrejelzések szerint a napi esetszámoknak mára már egyértelmű csökkenésnek kellett volna induljana, ez még nem látszik. Mindenesetre azt várják, hogy a trend folyamatosan süllyedő lesz, meglátjuk bejön-e, különösen kockázatosnak tűnik ebből a szempontból a karácsonyra tervezett (vagy legalábbis belengetett) enyhítés.

Napi halálozás

Az előre jelzett napi halálozás (Forrás: IHME)

A modell december 9-re teszi a napi halálozás csúcsát, ahonnan utána először meredekebb, majd lassúbb csökkenés kezdődhet. Csakhogy a legutóbbi kalkulációk mára kisebb (170-es) halálozási adatokat jövendöltek, holott a következő napokban könnyen elérhetjük a 200-at is. Ennek fényében kétséges, hogy megvalósul-e a csökkenés a számításoknak megfelelően.

Összes halálozás

Az előre jelzett összes halálozás (Forrás: IHME)

A napi halálozási számok emelkedésének megfelelően az összes halálozásban is messze még a telítődés. Minthogy az előrejelzések szerint az elhunytak száma csak lassan fog csökkenni a tél folyamán, februárig szinte lineáris növekedést jósolnak a halálozásban (vagyis többé-kevésbé stabil marad szerintük az elhunytak – rettentően magas – száma).

Kórházi kapacitások

Az kórházi kezeltek előre jelzett száma (Forrás: IHME)

A mára vonatkozó legújabb előrejelzések szerint tízezer fölött lenne a koronavírus-betegséggel kórházban fekvők száma, a valóságban ennél kevesebb. Azt várják, hogy mostanában éri el e mutató a maximumát, és a következő időszakban lassú csökkenés kezdődik.