Bizarr hibát követtek el a megyei koronavírus-adatokkal

Bizarr hibát követtek el a megyei koronavírus-adatokkal

Magyarország javított koronavírus-térképe 2020 december 5-én (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesen összekuszálódtak a kormányzati koronavírus.gov.hu oldalon szombat reggel a megyei adatok. Ezt délutánra el is ismerték, amikor a következő közlemény jelent meg a honlapon: „A ma közölt összes igazolt fertőzöttet mutató térkép megyei adatainak javítása megtörtént. Az új térképet feltöltöttük. A hibáért elnézést kérünk! A korábbi térképcsere nem érinti azt, hogy a összes igazolt fertőzött száma 243 581.”

Az ügy előzménye, hogy egyértelműen hibás adatokat közölt szombat délelőtt a koronavírus-fertőzöttek megyénkénti számáról az operatív törzs, ugyanis minden megyében csökkent a fertőzöttek kumulált száma, ami nem lehetséges. Mint a 444.hu írja, „a koronavirus.gov.hu párját ritkító, legendás térképe okozta a zűrzavart. Mert ezen olyan számokat tüntettek fel, amik semmiképpen sem szerepelhetnének rajta.”

 Ráadásul pont úgy tévedtek az adatközlők, hogy a hivatalosan közölt összes fertőzötti szám (243 581), illetve a megyék és a főváros 20 adatának összege (234 581) két számjegy sorrendjében különbözött csak egymástól – adja hírül az anomálián szintén elgondolkodó Portfólió. Innentől pedig az egész rendszer a rosszul bevitt központi adathoz igazodott, és  végigfutott a hiba. Mintha valaki szándékosan úgy állapította volna meg a friss megyei adatokat, hogy azok összege mindenképpen kiadja az országos adatot, csak éppen ez utóbbiban véletlenül felcserélt két számjegyet a megyei adatok meghatározása előtt.

A 444.hu azt is szóvá teszi, hogy a térkép nem interaktív, csak egy képet tesznek közzé, ahonnan másolni sem lehet egyszerűen az adatokat. Ráadásul indokolatlanul rossz minőségű a kép. És hogy még nehezebb legyen nyomot követni a megyei adatokat, minden nap egy új térképet raknak fel az összesített adatokkal, és sehol sem látható az egy napon belüli változás, ehhez az érdeklődő olvasónak kell kikeresnie az előző napi adatokat.

Ráadásul nem ez az első eset, hogy nehezen vagy egyáltalán nem értelmezhető számok jelennek meg a hivatalos tájékoztató honlapon, például volt olyan, hogy az új fertőzöttek száma meghaladta a tesztekét. 

A módosított térkép – amely immár összhangban van az összes fertőzötti számmal – alapján péntekhez képest minden megyében nőtt a fertőzöttek száma, a leginkább Budapesten (1106), Pest megyében (720) és Hajdú-Bihar megyében (343), az országban pedig 5525 új fertőzöttet regisztráltak. A Portfólió számításai szerint az elmúlt egy hétben 38 873 új igazolt fertőzés volt Magyarországon, ebből 5732 Budapesten, 5035 Pest megyében és 2628 Hajdú-Bihar megyében.