Kásler Miklós: A szenteste nem jelenti azt, hogy plázákba kell járni

Kásler Miklós: A szenteste nem jelenti azt, hogy plázákba kell járni

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az iskolai tankönyvkiszállításról és a köznevelési intézmények járványügyi protokolljáról tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumának Tükörtermében 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, hogy a legmagasabb fertőzöttségi szintet elértük, és várhatóan januárban csökken majd az aktív fertőzöttek száma – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az InfoRádiónak adott interjúban.

A karácsonyi ünnepek kapcsán nem árulta el, hogy a kormány milyen szentestére vonatkozó egyedi, enyhébb szabályokat hozhat. „A szenteste a befelé fordulás ünnepe, számomra sosem azt jelentette, hogy plázába kell járni, tömegeket kell összehozni és enni-inni” – jelentette ki a miniszter.

Beszélt az egészségügy helyzetéről is, úgy nyilatkozott, hogy az ellátás felkészült a járvány tetőzésére, kapacitásokkal minden vonatkozásban bírja. „A dolgozók hősiesen állnak helyt, és a hetek óta tartót terhelés őket is kimeríti, de ki fognak tartani, hiszen erre tettek esküt” – hangsúlyozta.

Külön szólt a vírustagadókról is, akik az egészségügyben is jelen vannak, és akikkel szemben most már nagyon határozottan fel kellene lépni.

A koronavírus-vakcinák kapcsán úgy fogalmazott, Magyarország még nem szállt be egyetlen fázis-3 vizsgálatba sem, de minden céggel tárgyalások folytat arról, hogy valamilyen formában részt vegyen a tudományos kutatásban, akár a fázis-3 szakaszban is. „Nagyon közel van az az idő, amikor a klinikai vizsgálatokat, a cégek eddig eredményeit át tudjuk tekinteni, és akár a vakcinát is vizsgálhassuk. Meg tudjuk majd mondani, hogy minek mi az értéke” – tette hozzá.

Lényegesnek tartotta hangsúlyozni, hogy az oltás mindenkinek önkéntes lesz. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a különböző vakcinák milyen típusú ellenanyagok termelését indukálják, milyen tartós lesz az immunitás és milyen periódusokban kell az oltásokat megismételni. Annak szerinte még nincs itt az ideje, hogy megválaszolja, ki adja majd be az oltást. Mint mondta, milliókat kell beoltani, azt a megoldást kell alkalmazni, amely a legegyszerűbb és lebonyolítható.

Arra is kitért, hogy nem kell száz százalékig átoltani a népességet ahhoz, hogy az országot mentesíteni lehessen a járványtól. Ugyanakkor a tömeges oltási program komoly adminisztrációval jár majd. Ennek egyik folyománya, hogy ennek alapján lehet kiadni egy kvázi útlevelet, amely azt bizonyítja, hogy átesett valaki az oltáson. Ez befolyásolhatja a mozgását is, az ilyen útlevéllel rendelkezőkre más szabályok vonatkozhatnak majd.