Több iskola úgy döntött, előre hozza a téli szünetet

Több iskola úgy döntött, előre hozza a téli szünetet

Koronavírusteszthez vesz mintát Fekete Szabolcs iskolaigazgatótól a Széchenyi István Egyetem hallgatója az intézményben 2020. december 4-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a kormány az érdekvédelmi szervezetek kérése és a járványhelyzet ellenére sem rendelt el előre hozott téli szünetet az iskolákban, vannak olyan intézmények, ahol a diákoknak mégis hamarabb kezdődhet a szünet – értesült a Népszava.

Az egyik érintett tankerület, a Közép-Budai Tankerületi Központ a Népszava megkeresésére azt írta: náluk négy intézmény élt azzal a lehetőséggel, hogy munkatervük módosításával tanítás nélküli munkanapokat helyeztek át februárról decemberre. – Az átcsoportosított napokat nem kell pótolni, mert a tanítási napok és tanítás nélküli munkanapok, valamint a tanítási szünetekbe tartozó napok száma nem változott a tanév során – közölték.

Kétféle megoldás van: az általános iskolák egy tanévben hat munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhatnak fel, meghatározott pedagógiai célra, ami lehet pályaorientációs nap, gyermeknap vagy nevelési értekezlet is. Ha utóbbit választják, a diákoknak nem kell bemenniük. Emellett a rendelet arra is lehetőséget ad, hogy az iskolák módosíthassák a szünetek kezdő és befejező napját, ha a heti pihenőnapon tartott tanítási nappal ehhez a szükséges feltételeket megteremtik. Ebben az esetben mindenkinek szünet van, de a plusz napokat hétvégéken kell ledolgozni.

Egyéb döntéseket is hoztak iskolák. Van olyan intézmény, ahol a téli szünet előtti utolsó napokban mindenkinek, a diákoknak is előírták, hogy kötelezően viseljenek maszkot a tanórák alatt is. Ugyanakkor van, ahol ez csak esetleges: egyes tanórákon viselniük kell, máskor nem.

A mintegy 70 fős tanári karból már csak 10–15 tanár nem kapta el a koronavírust. Akik még nem kapták el, rettegnek. Könyörögnek az igazgatónak, térjenek át online tanításra. Nemleges a válasz, már sokadszorra, a tankerület vezetője nem engedélyezi. Már csak azt számolják, ki nem volt beteg és ki mennyit helyettesít – panaszolta egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskola pedagógusa a PDSZ-nek.