Szlávik János: Nem szabad az alapján megítélni az oltást, hogy hol gyártják

Szlávik János: Nem szabad az alapján megítélni az oltást, hogy hol gyártják

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A védőoltások beadása december utolsó napjaiban indulhat Magyarországon – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa péntek reggel a közszolgálati M1 csatornán. Szlávik János bejelentése a nem sokkal korábban Orbán Viktor kormányfő által is elmondottakra rezonált.

A főorvos leszögezte, a vakcináció azzal a védőoltással kezdődhet, amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezni fog. Magyarország előreláthatólag a WHO oltási rendjét alkalmazza majd, vagyis az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok lakóit és a krónikus betegeket oltják be.

Szlávik János azt is közölte, fel kell készülni a vakcina fogadására, hiszen van közöttük olyan (például a Pfizer-BioNTech oltóanyaga), amit csak mínusz 70-80 Celsius-fokos hőmérsékleten lehet tárolni; meg kell állapítani az oltási rendet, és kijelölni az oltóközpontokat. Hozzátette, minden beoltottnak előreláthatólag legalább fél óráig az oltóponton kell majd maradnia az akut szövődmények kialakulásának veszélye miatt.

A főorvos hangsúlyozta, nem szabadna az oltásokat azok kifejlesztési helye alapján rangsorolni. „Azért, mert egy oltás olyan országból származik, ami nekünk nem szimpatikus, attól az még lehet jó” – mutatott rá, hozzátéve, ez fordítva is igaz. Szlávik szerint az oltásoknak inkább a fajtáját, a hatásmechanizmusát és a mellékhatásait kell vizsgálni.

Vakcinából egyébként nagyon sokféle áll majd rendelkezésre, s ezek – a hatásmechanizmust vizsgálva – teljesen különböznek egymástól. „Ezért az a valószínű, hogy jövőre Magyarországra is többféle vakcina érkezik majd” – jelezte.

A közelgő ünnepekről szólva Szlávik arról beszélt, a legjobb, ha az egyébként is közös háztartásban élők együtt karácsonyoznak. „Egy látogatást is meg lehet biztonságosan szervezni, de egy ebédet már nem” – mondta.