Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Gémesi György: Ezt válságkezelésnek hívni aljas cinizmus

Szerző: | 2020. december 19., 19:40 | Belföld

Gémesi György, Gödöllő polgármester (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről – reagált a kormányfő szombati bejelentésére a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöksége nevében Gémesi György elnök a Facebookon.

HIRDETÉS - AIP

Mint hozzátette, „mérhetetlenül visszataszítónak” tartják, hogy „a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal”.

Szerinte a hibás válságkezelés és az önkormányzatok ellehetetlenítése elleni tiltakozás a településeiken élő polgároktól kapott közvetlen felhatalmazásból fakadó kötelessége a polgármestereknek.

Mint felhívta rá a figyelmet, „az iparűzési adó adja az önkormányzatok saját bevételeinek túlnyomó részét, ebből a bevételből működtetik a települések a közszolgáltatásokat, a közvilágítástól a hulladékkezelésen át az utak karbantartásán keresztül a nagyvárosi tömegközlekedésig, ebből biztosítanak szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátást”.

– A miniszterelnök mai statáriális bejelentése tehát a nekik járó szolgáltatásoktól foszthat meg több millió magyart, függetlenül attól, kire szavazott az önkormányzati választáson. Ezt válságkezelésnek hívni aljas cinizmus – szögezte le a gödöllői polgármester. Azt is hozzáteszi, hogy a bajba jutott vállalkozásoknak szinte semmilyen segítséget nem jelent az orbáni mentőcsomag, a nekik is szolgáltató, rajtuk célzottan segíteni képes önkormányzatokat viszont ellehetetleníti.

A szövetség úgy gondolja, az Orbán-kormány eddigi gyakorlata alapján okkal feltételezhetik, hogy „a miniszterelnök a kilátástalan helyzetbe sodort önkormányzatokat politikai alapon akarja „kompenzálni”. Ezzel kivégzi az önkormányzatiságot, a rendszerváltozás egyik legfontosabb értékét és értelmét, megcsúfolja a választói akaratot, elveszi a magyar települések autonómiáját.”

A bejegyzés vége felé a MÖSZ megfogalmazza követeléseit is:

  • ne hozzon ilyen döntéseket a kormány előzetes konzultáció, megállapodás nélkül
  • a január 15-re kitűzött egyeztetésig függesszék fel az iparűzési adóról szóló döntést
  • a kormány az önkormányzatok támogatására és kompenzálására dolgozzon ki átlátható, tiszta, politikai szemponttól mentes rendszert
  • a kormány érdemben tárgyaljon az önkormányzati szövetségekkel az önkormányzatok által az államnak fizetett adók csökkentéséről a gazdasági válság kezelése érdekében
  • az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatások elosztásába vonja be az önkormányzatokat.

Végül kilátásba helyezik a tiltakozás bármely törvényes formáját, ha a kormány továbbra is a magyar települések és az önkormányzatok kivéreztetésére használja a járvány okozta súlyos egészségügyi és gazdasági helyzetet.

https://www.facebook.com/SzabadVarosok/posts/244472837022112
HIRDETÉS - AIP

Címkék: Gémesi György, iparűzési adó, Magyar Önkormányzatok Szövetsége, mentőcsomag, Orbán Viktor


Egyre többen tervezik a nyaralást

Egyre többen tervezik a nyaralást

A turisztikai ügynökség vezetője szerint ha „beindul” Európa, majd ősztől az Egyesült Államok, akkor „egy egészen értelmezhető, jó évet fogunk tudni közösen elkönyvelni”.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

„Izraeli hírszerző lett a lányom” – a palesztin-izraeli fegyveres konfliktus az Árnyék podcastban

Pin It on Pinterest