Orbán Viktor: Meghosszabbodik a hitelmoratórium, csökkentik az iparűzési adót

Orbán Viktor: Meghosszabbodik a hitelmoratórium, csökkentik az iparűzési adót

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedvezményes lakásfelújítási hitel a gyermeket nevelő vagy gyermeket váró családoknak, a bérköltségek egy részének átvállalása a járványügyi intézkedések miatt nehéz helyzetbe került szektorokban, felére csökkentett iparűzési adó a kkv-knak és a hitelmoratórium meghosszabbítása – ezeket az új intézkedéseket jelentette be szombaton kora délután Orbán Viktor.

Négy ponton is a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről döntött a kormány – jelentette be a Facebookra feltöltött videójában Orbán Viktor. Mint mondta, a járvány második hulláma egész Európában újabb csúcsokat ostromol. A vírus támadásával a szemben az orvosaink, ápolóink és kórházaink jól állják a sarat, a kormány a védekezéshez szükséges minden eszközt biztosít a számukra. A vírus azonban nemcsak az emberek egészségét, de a gazdaságot és a munkahelyeket is megtámadta, ezért az emberi életek mellett a családokat és a munkahelyeket is védeni kell.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/388309959070063/

A miniszterelnök elmondása szerint a családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-ig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, így csak annak kell felkeresni a bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja a hitelét.

Emellett a járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.

A kis- és középvállalkozások és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentik. A miniszterelnök indoklása szerint ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyek és ők a legsérülékenyebbek a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig egyenként tekintik át.

A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

A miniszterelnök a nagyjából háromperces videóban azt mondta, hogy a vírus nemcsak az emberek egészségét, de a gazdaságot és a munkahelyeket is megtámadta, ezért a családokat és a munkahelyeket is védeni kell. – Jó okkal bízhatunk abban, hogy nem csak honfitársaink tízezreinek életét, de sok százezer munkahelyet is sikerül megmentenünk – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy „egyszer már sikerült, ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog”.

Beérte a megyei jogú városok vezetőinek tanácsával

A miniszterelnök szombaton délelőtt egyébként a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőségével is egyeztetett sajtófőnöke, Havasi Bertalan bejelentése szerint. Ugyanakkor úgy tűnik, Karácsony Gergely főpolgármester véleményére nem volt kíváncsi, legalábbis nem közölték, hogy vele tárgyalt volna.

Arról, hogy a kormány által korábban bejelentett gazdasági mentőcsomagoknak milyen hatása volt, itt olvasható a Magyar Hang elemzése.