Újpesti polgármester Orbán bejelentéséről: Könnyű máséval verni a csalánt

Újpesti polgármester Orbán bejelentéséről: Könnyű máséval verni a csalánt

Déri Tibor (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorra érkeznek a felháborodott polgármesteri reakciók Orbán Viktor szombati gazdasági bejelentésére, mely szerint a kis - és középvállalkozások, illetve egyéni vállalkozók esetén felére csökkentik az iparűzési adót. Ezzel nyilvánvalóan rosszul jár az önkormányzati szektor, amelynek már eleve megtiltották az adóemelést, ráadásul az sem sok jót ígér a 25 ezer fő feletti ellenzéki vezetésű településeknek, hogy a pénzügyi helyzetüket majd egyenként tekintik át, miközben a 25 ezer fő alatti települések automatikusan kapnak támogatást a kormánytól. 

Karácsony Gergely főpolgármester azonnal reagált, és Facebook-posztjában kijelentette, hogy „Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését”. Déri Tibor, Újpest polgármestere még keresetlenebb szavakkal reagált közösségi oldalán. Mint írja, könnyű máséval verni a csalánt, és a szombati bejelentések újabb arcon csapást jelentenek az önkormányzatoknak, miközben nem nagy segítség a vállalkozásoknak.

– A következményei viszont kézzel foghatók lesznek. Ezzel Újpest újabb milliárdoktól esik el, újabb több ezer millió forintot vesznek el az újpestiektől, az értünk és gyermekeinkért dolgozó óvodapedagógusoktól, kisgyermeknevelőktől, a kerület nyugdíjasaitól, sportolóktól, egyházaktól, és mindenkitől, akik igénybe veszik Újpest útjait, járdáit, közterületeit – hangsúlyozza a momentumos politikus.

– És ezek után bízhatunk-e a kormány jóindulatában? Kíváncsian várjuk az eredményét annak a bizonyos áttekintésnek. Addig is végezzük a kötelezőket – zárja bejegyzését Déri Tibor.

https://www.facebook.com/deritibor.momentum/posts/2757837234437965

Pikó András józsefvárosi polgármester a következőképpen reagált közösségi oldalán: „A kormány megszünteti a magyar önkormányzatiságot, visszahozza a tanácsrendszert.” Mint írja, „stílusos karácsony ajándéknak” tartja, hogy „egy mai kormányhatározat megtiltja az önkormányzatok számára a veszélyhelyzet alatt a különböző szolgáltatási díjak emelését és elvonja az iparűzési adó egy részét, azt a hamis látszatot keltve, mintha ezek jelentenének súlyos terheket az emberek életére nézve.”

– Amikor a kormány megakadályozza, hogy önkormányzatok bevételekre tegyenek szert, akkor lakosaik számára pótolhatatlan feladataik ellátásában akadályozza a helyhatóságokat. Nem az embereket védi, épp ellenkezőleg: saját állampolgáraira támad rá – magyarázza a politikus, aki ősszel maga is átesett a koronavírus-fertőzésen.

Mint hozzáteszi, „nem az önkormányzatok, hanem Orbán Viktor korrupt rendszere a súlyos teher az országon: a kormányfő apjának bányájából kitermelt túlárazott kő, Tiborcz István kastélyprogramja, vagy Mészáros Lőrinc járvány idején elnyert állami közbeszerzései.”

Arról is ír, hogy az önkormányzatuk százmilliókat spórolt a józsefvárosiaknak, és ebből jutott új takarítógépre és más hasznos dolgokra, csökkentették a közétkeztetési díját, és emiatt kaptak is Fidesztől rendesen. – Megszüntettük azokat a Fidesz-közeli szerződéseket, amik semmilyen más célt nem szolgáltak a kerületben, mint a párt embereinek eltartását – folytatja, majd a következőkkel zárja bejegyzését: „mert ami igaz helyben, az igaz országosan is: lehet igazságos a közteherviselés, jó minőségű szolgáltatásokkal, de annak első és legfontosabb feltétele, hogy a Fidesz korrupt rendszerétől megszabadítsuk Magyarországot.”

https://www.facebook.com/pikoandraspolgarmester/posts/727161281259298

Botka László, Szeged ellenzéki polgármestere szerint „Orbán Viktor a mai napon, amikor majdnem a legtöbb emberéletet követelte a koronavírus, bejelentette, hogy elveszi a nagyvárosok iparűzési adójának a nagy részét. Az elsőre vállalkozóbarátnak tűnő intézkedésnek valójában semmilyen más célja nincs, mint hogy megszüntesse az önálló önkormányzatokat hazánkban.”

Facebook-bejegyzésében ő sem fukarkodik a jelzőkkel: „egyszerre szégyenteljes és magyarellenes” szerinte, amit a kormány művel. Véleménye szerint az állhat a dolog hátterében, hogy „tavaly az ország nagy része ellenzéki vezetés alá került, ezt képtelen elfogadni a Fidesz, ezért minden eszközzel üti-vágja saját polgárait.”

–Tavasszal javasoltam egy Nemzeti Szolidaritási Alap felállítását, és úgy látom, erre most nagyobb szükség van, mint valaha: a válságkezelést ne a polgárokkal fizettessék meg, ne a kisnyugdíjasokat és az állásukat elvesztőket sarcolják tovább! Állják inkább a cechet a több ezer milliárdot nyerő fideszes oligarchák! – szólít fel a volt MSZP-s politikus.

– Eljött az ideje, hogy fizessenek a gazdagok! – zárja mondandóját.

https://www.facebook.com/drbotkalaszlo/posts/3760872437267201