A TASZ szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ létező adatokat tagad le, beperelik őket

A TASZ szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ létező adatokat tagad le, beperelik őket

Koronavírus-minták teszteléséhez készül egy munkatárs a Nemzeti Népegészségügyi Központban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Több mint ötven közérdekűadat-igényléssel fordult október és december között a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy megismerhetővé váljanak a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb statisztikák. Az NNK azonban rendre megtagadta az érdemi válaszadást – ezt állítja a szervezet közleménye.

A TASZ szerint a járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás színvonala Magyarországon már az első hullám óta messze elmarad mind a régió más országaitól, mind pedig attól, amit joggal várhatnának el az állampolgárok. – A fertőzések kor és terület szerinti eloszlásáról vagy a kórházi kapacitásokról egyáltalán nem tudunk semmit, de a közzétett információkból is csak külön energiabefektetéssel juthatunk érdemi ismeretekhez. Pedig az állampolgároknak naprakész, átfogó információkra lenne szükségük, hogy ezek alapján szervezhessék az életüket – írták.

Ezért október 21. óta a TASZ próbálja elérni, hogy az állam tegyen eleget a közérthető tájékoztatás iránti kötelezettségének, és az adatokat érthető, áttekinthető formában tegye közzé. Például minden nap új közérdekűadat-igénylést küldtek a járványügyért felelős NNK-nak, hogy adja ki az előző napra vonatkozó, korcsoportok és területi eloszlás szerinti adatokat a fertőzés kiterjedtségéről, a halálozásokról és a kórházak kapacitásairól. – A hatóság azonban a legkisebb erőfeszítést sem tette annak érdekében, hogy az adatigénylésnek eleget tegyen. Részben arra hivatkozott, hogy a kikért adatok már elérhetők – egyebek mellett a Facebook-oldalára irányított, ahol egy galériába naponta feltöltött képekről lennének leolvashatók bizonyos adatok. Az adatok nagyobb részére vonatkozóan azonban megtagadta a válaszadást, arra hivatkozva, hogy azok nem állnak a rendelkezésére korcsoportok szerinti vagy területi bontásban – írta a TASZ.

A TASZ az adatigényléseit a német, az osztrák és a szlovák napi járványügyi jelentések alapján állította össze, azzal a céllal is, hogy az NNK számára javaslatot tegyen arra, hogy miként zárkózhatna fel a magyar járványügyi tájékoztatás a szomszédainkhoz. Ugyanis véleményük szerint a koronavirus.gov.hu oldalon ugyanis rossz minőségű, átláthatatlan, hiányos adathalmaz szerepel, amelyből a nyilvánosságot leginkább érintő és érdeklő információkat alig, vagy egyáltalán nem lehet megismerni.

– Az NNK olyan adatokról is letagadta, hogy a rendelkezésére állnak, amelyeknek a meglétéről bizonyítékunk van, és egyébként is nélkülözhetetlenek a szakmai munkához. Ez nemcsak súlyosan jogsértő, de ha tényleg igaz lenne, hogy a legalapvetőbb covid-adatok nem állnak a magyar járványügyi csúcsszerv rendelkezésére a világjárvány közepén, az egyenesen ijesztő – fogalmazott Remport Ádám, a TASZ jogásza. – Amikor egy állami szerv tömegesen utasítja el az adatigényléseket, miközben a legkisebb igyekezetet sem teszi a világos tájékoztatás érdekében, akkor egyértelműen megsérti az állampolgárok tájékozódáshoz való jogát. Ezért pert indítunk az NNK-val szemben, hogy fellépjünk a jogellenes titkolózással szemben – tette hozzá Remport Ádám.  

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.