„A vírus alig várja, hogy együtt ünnepeljünk!”

„A vírus alig várja, hogy együtt ünnepeljünk!”

Karácsonyi ajándékok a fa alatt (Fotó: Unsplash/Eugene Zhyvchik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A józan ész és a méltányosság döntött” – így válaszolt kedden Gulyás Gergely, kancelláriaminiszter a Kormányinfón arra a kérdésre, hogy mi volt az indok a december 24-i kijárási tilalom felfüggesztése mellett. A politikus szerint érdemben nem növeli a kockázatot, ha a családok este 8 után találkoznak, illetve sokan éjféli misére is mennek. „Egy éjszaka nem növeli érdemben a kockázatot” – fogalmazott a miniszter.

Nem ilyen optimista a helyzettel kapcsolatban Boldogkői Zsolt virológus, aki szerint itt legalább három szempontot kell figyelembe venni: az emberek egészségét, az ország gazdaságát és a társadalom-lélektani folyamatokat. Így ha nagyon szigorúak a szabályok, akkor rövidtávon ugyan életeket menthetünk, azonban ez a gazdaságra és az emberek mentális egészségére negatív hatással lesz – ez utóbbi hosszabb távon okozhat egészségügyi problémákat. Ugyanígy, ha a gazdaságot tartjuk elsődleges fontosságúnak, akkor az az emberek egészségére hat negatívan, ezért nehéz megtalálni a középutat.

Melyik szempontot preferálja a magyar kormány? Ami a tavaszi vírushelyzetet illeti, akkor az európai országok nagyjából hasonló intézkedéseket hoztak (Svédország volt kivétel), szeptember óta azonban nagyobb hangsúlyt fektetünk a gazdaságra, mint más országok. Így másokhoz képest, nagyjából egy hónappal később vezettük be a korlátozó intézkedéseket. A szomszéd országokban is azt láthattuk, hogy ahol ezeket korábban meglépték, ott először lassult a fertőzés terjedése, majd csökkent a fertőzések száma.

– Persze nyilvánvaló, hogy a karácsony a legnagyobb ünnep, ilyenkor összegyűlik a család, de pont ez a probléma – mondja a virológus, aki egyben jelzi azt is, hogy a koronavírus is alig várja, hogy együtt ünnepeljünk. Ráadásul még ha egy karácsonyi családi összejövetelen viselnénk is a szájmaszkot, az sem jelentene garanciát a fertőzés elkerülésére, hiszen amikor az emberek megpuszilják egymást vagy ha esznek, akkor nyilvánvalóan nem viselik a maszkot.

Másrészt ha a maszkot zárt térben használják úgy, hogy van ott egy fertőzött és huzamosabb ideig tartózkodunk együtt, akkor a maszk védelme sem olyan erős, mint például egy boltban, ahol gyorsan vásárolunk, majd el is jövünk hamar. A karácsonyi lazítással nem csak az a gond, hogy este 8 után nincs kijárási tilalom, hanem az, hogy a szigorításokat elkerültük.

Mit lehet tanácsolni ilyen helyzetben a karácsonyozóknak? Boldogkői Zsolt szerint mindenképpen kerülni kellene a nagy családi összejöveteleket, hiszen ott nem csak idősek vannak, hanem olyanok is, akik nem tudják, hogy érzékenyen reagálhat a szervezetük a vírusra.

Ha viszont valaki feltétlenül ragaszkodik ahhoz, hogy együtt ünnepeljenek, annak érdemes lenne PCR-tesztet csináltatnia. Azonban még egy negatív teszt is megtévesztő lehet, hiszen a mintaadás és az eredmény kézhez vétele között is megfertőződhetünk, de az is előfordulhat, hogy a mintavételkor még olyan kis mennyiségben van jelen bennünk a vírus, hogy az még nem kimutatható.

– A PCR-tesztet azonban még így is lehet javasolni, hiszen ha pozitív lesz az eredmény, az legalább távol tarthat bennünket attól, hogy mások társaságába menjünk – teszi hozzá a virológus, aki szerint a digitális korban, az online világban egy ilyen helyzetben egyáltalán nem lenne tragédia, ha nem találkoznánk másokkal személyesen.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.