Itthon még lebegtetik, Németországban már vannak elképzelések, hogyan folytatják az oktatást januártól

Itthon még lebegtetik, Németországban már vannak elképzelések, hogyan folytatják az oktatást januártól

Az iskola dolgozója fertőtleníti a széket az ebédlőben az őszi szünetre időzített nagytakarításon a fővárosi III. kerületi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben itthon arról szóltak a hírek, hogy január 11-től újranyithatnak az eddig digitálisan oktató iskolák, Németországban éppen az ellenkezője zajlik.

A két ünnep között dönthet az operatív törzs arról, hogy folytatódik-e a magyarországi iskolákban a digitális oktatás, vagy sem – ezt mondta a karácsony előtti utolsó kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Pedig Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár egy héttel korábban még arra utalt, jelenléti oktatás lesz január 4-e, illetve a középiskolák esetében január 11-e után. Erre utalhat az is, hogy a január első három napjára meghirdették a pedagógusok és óvodai, iskolai dolgozók ingyenes tömeges tesztelésének harmadik körét.

Németországban közben az oktatás szereplői, és már egyes tartományok is úgy készülnek, hogy rövid időn belül biztosan nem állhat vissza az oktatás a normális kerékvágásba.

A tanári érdekképviseleti szervezetek – akiket a Die Welt napilap kérdezett – nem reménykednek abban, hogy év elején rövid időn belül visszatérhetnek az iskolák a teljes, normális jelenléti oktatáshoz. Inkább különböző átmeneti megoldásokra számítanak, például hibrid oktatásra, vagy arra, hogy egyszerre csak az osztályok fele jár be az intézménybe. Mindez a fertőzések alakulásától függően akár hosszabb ideig is eltarthat.

Németország egyes tartományaiban már konkrét tervek is napvilágot láttak. Alsó-Szászországban például a félév végéig, január 31-ig az 5-12 osztályosoknál csak az osztály egyik fele járna be az iskolába, teljes jelenléti oktatás csak az alsó tagozatosoknak és az értettségizőknek várható. A maszk pedig mindenkinek kötelező a tanítás alatt.

Az oktatás a tartományok hatáskörébe tartozik, de január 5-én valamilyen szövetségi döntés is születhet a továbbiakról; azt, hogy ezt konkrétan hogyan hajtják majd végre, a tartományok dönthetik el.

Németország eleve hamarabb küldte az iskolákat, óvodákat és bölcsődéket téli szünetre, így összességében három hetet lesznek zárva az intézmények, ezzel párhuzamosan az üzletek és szolgáltatók bezárásáról is döntöttek. Legkorábban január 5-én tárgyalhatnak arról is, hogy feloldják ezeket a január 10-ig tartó korlátozásokat, de nincs kizárva az sem, hogy meghosszabbítják őket.