George Clooney ismét üzent: szerinte nehezebb dolga lesz Orbán Viktornak Joe Biden miatt

George Clooney ismét üzent: szerinte nehezebb dolga lesz Orbán Viktornak Joe Biden miatt

George Clooney Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer és forgatókönyvíró, emberjogi aktivista pódiumbeszélgetésen vesz részt az évente rendezett Északi Üzleti Fórumon (Nordic Business Forum) Helsinkiben 2019. október 10-én (Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Clooney szerint Orbán Viktor Magyarország örökös elnöke. Az autoriter nyelvezetnek viszont kisebb tere lesz szerinte a világban, ha már nem Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke.

Már megint üzent George Clooney amerikai filmszínész Orbán Viktornak – vette észre a Népszava a Süddeutsche Zeitung cikkét. Ebben Clooney arról beszélt, változást fog hozni, hogy januártól Donald Trump helyett Joe Biden lesz az amerikai elnök, például nehezebb lesz a dolga az autoriter politikusoknak szerinte. Clooney úgy véli, a világtörténelem egy olyan pontján vagyunk, amikor az Egyesült Államoknak fontos szerepet kell betöltenie, és ha olyan elnöke van, aki szerint a média a nép ellensége, és ezt a véleményét hangoztatja a világban, akkor a Fülöp-szigetek elnöke, Duterte is nyugodtan mondhatja ugyanezt. Szerinte ezen változtathat, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke, akinek egyébként kampányolt is a színész.

– Azzal, hogy január 20-án Donald Trump átadja a hivatalát Joe Bidennek, ez a hatalmuk megszűnik, és ez változást fog hozni. Nagyon nehéz lesz például Orbán Viktornak is így érvelnie. Most ő Magyarország elnöke élethosszig. [Orbán Viktor a valóságban miniszterelnök, akinek a megbízatása nem élethosszig szól, hanem csak 2022-ig, amikor is új választások lesznek – a szerk.] De ez az autoriter nyelv, amit a világon mindenütt látunk, nehezebben lesz alkalmazható, ha nem lehet majd az Egyesült Államokra mutogatni, és azt mondtani: „Ők is ezt csinálják” – fejtette ki a színész.

A színész abból az alkalomból nyilatkozott, hogy bemutatták új filmjét, az Éjféli eget, amelyben egy tudóst alakít. A színész novemberben emlegette először Orbán Viktort, nem kimondottan kellemes összefüggésben. Akkor is az Éjféli ég kapcsán adott interjút a GQ magazinnak – a posztapokaliptikus sci-fi az emberiség elszalasztott lehetőségeinek következményeit mutatja be, a környezetszennyezés, a túlhajszolt növekedés, és a politikai populizmus miatti katasztrófát – és amint a komor témákhoz értek, a napjainkban egyre fokozódó gyűlölet és harag kapcsán a színész Jair Bolsonaro brazil elnököt és Orbánt Viktort hozta fel elrettentő példaként.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.