Török Gábor: Újabb és újabb ügyek fognak előkerülni

Török Gábor: Újabb és újabb ügyek fognak előkerülni

Török Gábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az a mozgás, ami érzékelhető volt a Fidesz támogatottságában ebben az évben, várható volt, hiszen a koronavírus-járvány megjelent, általában a válság első felében emelkedik a párt támogatottsága, ahogy súlyosodik a válság, azt követően egy fokozatos erózió megy végbe. Így nézve papírforma történt – mondta Török Gábor politológus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Mint hozzátette, a koronavírus-járvány a politikai napirendet teljesen átírta, bár „a Fidesz hatalomgyára mindent megtett annak érdekében, hogy a szokásos módszereivel kezelje ezt az ügyet is, csak ez az ügy nagyon más volt”. Komoly kommunikációs hibának nevezte, hogy a kormány a járványkezelés sikerét a halálozások számához kötötte.

Ami az év talán legnagyobb politikai botrányát illeti, Szájer József szexbotránya szerinte a Fidesz belvilágában okozott mély sebeket. Úgy vélte, a botrány ellenére nem azt fogjuk látni, hogy a Fidesz radikálisan változtatna, hanem továbbmegy ugyanazokkal a technikákkal, ugyanazon az úton.

– A magyar pártrendszerben a polarizálódás, a választói csoportok eltávolodása olyan brutális mértékű volt az elmúlt időszakban, hogy szavazókat hozzon át egyik oldalról a másikra – fogalmazott évértékelőjében a szakértő.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő időszakban jelentősen átalakulhat a kormány nemzetközi környezete, egyrészt az amerikai elnökválasztás, másrészt az uniós lavírozás miatt. Úgy látja, 2020-ban sok ellenséget szerzett magának a kormány, és a cseppek egyre gyűlnek a pohárban. „Amikor a miniszterelnök látványosan Trump mellé állt az amerikai elnökválasztás véghajrájában, vagy, amikor a külügyminiszter elég komolyan megtámadta az akkor még elnökjelölt Bident, akkor számolniuk kellett azzal, hogy ezek nem maradnak válasz nélkül” – mondta.

Az elemző nem tartja kizártnak, ahogy a 2014-es választás után előjött például az amerikai kitiltási botrány, a kormány most is számolhat ilyen jellegű ügyek előbukkanásával.

„Nyilván kevés információja van egy magyar politikai elemzőnek arról, hogy mi történik az amerikai műhelyekben, de amit az amerikai kollégáktól hallok – hogy hogyan alakul az új csapat felkészülése –, ők arról próbálnak győzködni, hogy annál is rosszabbra számítsunk, mint amire számítunk” – fejtette ki Török Gábor, aki szerint az önkorrekció már késő, amivel a kormány számolt is.

Úgy véli, a kormány szándékosan szorította bele magát egy olyan keretrendszerbe, amiből már nincs megfordulás, ami szerinte Orbán Viktornak sem rossz.

Ami a jövőt illeti, nagyon durva kampányra számít a politikai elemző, mert a pártok nem tudnak új szavazókat átvinni a másik oldalra, de elbizonytalanítani tudnak. Szerinte furcsa kampány lesz abból a szempontból, hogy lényegében a szavazók 5-10 százalékért fog zajlani a küzdelem, a többieknek ugyanis felesleges beszélni. Török szerint számítsunk arra, hogy újabb és újabb ügyek fognak előkerülni.

Szerinte az ellenzék 2022-ig nem tudja bizonyítani a kormányzóképességét, mert nem nagyon van eszközük erre. Ugyanakkor egyetértett Lázár János korábbi mondatával: 2022 arról fog szólni, hogy Fidesz vagy nem Fidesz.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.