Kemenesi: Óriási szerencsénk, hogy találkoztunk már más koronavírussal

Kemenesi: Óriási szerencsénk, hogy találkoztunk már más koronavírussal

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rengeteg tévhit és félreértés kering a koronavírus elleni vakcinákról, ezeket igyekezett megválaszolni a Facebookon közzétett legújabb videójában Kemenesi Gábor virológus,  a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa, aki a Koronavírus Kutató Akciócsoportnak is tagja.

A következő kérdéseket vette végig: Mit jelent a gyors fejlesztés? Valóban meddőséget okoz-e? Bizonyos emberek miért nem kaphatják meg? Végül a biztonságosság és a nyájimmunitás kérdéskörét járta körül.

Kemenesi szerint nem a mostani fejlesztések gyorsak, hanem az eddigiek voltak lassúak. Mint mondta, „óriási szerencsénk, hogy találkoztunk már más koronavírussal (SARS-1 és MERS), így elég sok tudás gyűlt össze. Sok kísérleti eredmény tehát már készen állt, éveket sikerült spórolni így a fejlesztéssel”.

Emellett egy világjárvány idején, óriási anyagi ráfordítások mellett nem okozott akkora gondot szakembereket, tesztalanyokat gyűjteni a fejlesztéshez, ráadásul a bürokráciát, az engedélyezési folyamatot is sikerült felgyorsítani. Mint hangsúlyozta, a gyorsaság ellenére ugyanolyan pontossággal csinálták végig a tesztelési fázisokat, mint más vakcináknál.

Felmerült korábban az a kérdés is, hogy okozhat-e meddőséget a vakcina. Szerinte a válasz nemleges, a várandósoknak és a gyereket tervezőknek azért nem adják be egyelőre, mert az erre vonatkozó kutatások eredményét még meg kell várni.

https://www.facebook.com/virologiapecs/posts/226089172303993

Ami az allergiás reakciókkal kapcsolatos félelmeket illeti, keddre világszerte több mint négymillió ember kapta már meg a Pfizer engedélyezett, mRNS-alapú vakcinát, és csak elenyésző esetben tapasztaltak ilyen tüneteket. Ennél a vakcinánál az immunitásért felelős mRNS molekulát lipidekbe csomagolják, Kemenesi szerint ez okozhat egyeseknél allergiás reakciót. Az Egyesült Államokban az első héten 600 ezer embert oltottak be, és közülük csak egy került kórházi megfigyelés alá. Mindeközben 120 ezren kerültek kórházba a fertőzés miatt, és húszezren haltak meg – hangsúlyozta a kutató. 

Kemenesi arra is kitért, hogy azok, akik mostanában estek át a fertőzésen, három hónapig valószínűleg védettséget élveznek, így az első körben kimaradnak az oltásból, hogy másoknak jusson belőle. 

Úgy látja, a koronavírus vakcina megóv a súlyos lefolyású fertőzéstől, és egyáltalán, a megbetegedéstől. Ha már most elegendő vakcina lenne mindenki számára, akkor nagyon jó eséllyel elkerülhetjük az enyhe megbetegedést is. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a beoltott és tünetmentes emberek képesek-e átadni a koronavírus fertőzést. – Ezt majd a 4-es fázis és a járványtani megfigyelés fogja megmondani – tette hozzá.