Pénzügyi vitába keveredett Szombathely az OMSZ-szal, visszaveszik az orvosi ügyelet működtetését

Pénzügyi vitába keveredett Szombathely az OMSZ-szal, visszaveszik az orvosi ügyelet működtetését

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenhét év után csütörtöktől, december 31-étől ismét az önkormányzat működteti Szombathelyen az orvosi ügyeletet, amely a Sugár úti mentőállomásról a 11-es Huszár út 6. szám alá költözött és a telefonszámai is megváltoztak – írja az MTI az önkormányzat honlapjára hivatkozva.

A feladatot korábban az önkormányzattal kötött szerződés alapján az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látta el a vasi megyeszékhelyen, de a finanszírozás körül vita alakult ki, az OMSZ pedig jelezte, hogy 2021-ben már nem vállalja az orvosi ügyelet működtetését.

– A változástól azt reméljük, hogy a szolgáltatás olcsóbbá válik, hatékonysága és szakszerűsége viszont megmarad – mondta Kéner Balázs, a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője az MTI-nek.

Ugyanazok a szombathelyi háziorvosok ügyelnek, mint a korábbi rendszerben, és a szakdolgozók nagyobb részét is a mentőszolgálattól vették át. Csaknem 100 millió forintot költöttek a 280 négyzetméteres épület felújítására, a rendelőkhöz korszerű vizesblokkok és pihenőszobák is tartoznak, beszereztek a betegellátáshoz szükséges minden eszközt, és egy elektromos autó is része az ügyeleti felszerelésnek.

Az átalakított épületben egyszerre három orvos, két asszisztens és egy gépkocsivezető tart ügyeletet, ellátva Szombathely mellett Nárai, Sé, Gencsapáti és Perenye felnőtt- és gyermekorvosi, valamint Vép és Bozzai gyermekorvosi szolgálatát.