Brüsszeltől akarja megtudni Ujhelyi István az Orbán-kormány oltási stratégiát

Brüsszeltől akarja megtudni Ujhelyi István az Orbán-kormány oltási stratégiát

Az első egészségügyi dolgozó beoltása a Pfizer–Biontech Magyarországra érkezett vakcinájával Budapesten, 2020. december 26-án (Fotó: Kásler Miklós Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többszöri kérése ellenére sem kapott eddig érdemi tájékoztatást a magyar kormány koronavírussal összefüggő oltási stratégiájának részleteiről Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, ezért az Európai Bizottság elnökéhez fordul, hogy megtudja: Brüsszelnek milyen stratégiai tervet adott le ezzel kapcsolatban a magyar kabinet.

Az MSZP politikusa azt közölte, hogy az Európai Parlament közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának tagjaként többször is közérdekűadat-igényléssel fordult az ügyben az illetékes minisztériumokhoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt a választ adta, hogy nem illetékes az ügyben, a külügyi és a belügyi tárca pedig 45 napos határidőt jelölt meg a válaszadásra. Ezt a veszélyhelyzettel indokolták.

Az MSZP politikusa szerint a kormány válságkezelése kapcsán „elképesztő szakmai bénázások” történtek, a tesztelés időszakát, az eszközbeszerzéseket és a gazdasági károk enyhítését, benne a családok helyzetének javítását a „hazugságok lengték körbe”. Ujhelyi István szerint a kormány összevissza beszél az oltási stratégia kapcsán: a kormányfő már kész dokumentumként hivatkozott rá korábban, eközben az egyik kormányzati szerv tájékoztatása szerint még dolgoznak rajta, a tiszti főorvos pedig dinamikusan bővülőnek nevezte.

Az MSZP európai politikusa azt is kifogásolta szombati sajtótájékoztatóján, hogy a magyar kormány vezetői – szemben az Egyesült Államok leendő vagy más európai tagállamok jelenlegi vezetőivel – nem járnak élen az oltás beadatásában és nem mutatnak jó példát az ügyben. – Orbán Viktor álságos módon azzal hárít, hogy megvárja, míg rákerül az oltási sorrend, miközben nem tudjuk, hogy kinek hol a helye a sorban, nem tudjuk mi alapján osztályoznak, egyáltalán ki dönt ebben a kérdésben. Ráadásul a kormányfő a később hiánycikké vált influenza-oltás propagálásakor még nem volt ennyire előzékeny – fogalmazott Ujhelyi István.

A kormányzati tájékoztatás szerint eddig 80 ezer adag Pfizer–BioNTech-oltóanyag érkezett hazánkba, ezekből az egészségügyi dolgozókat oltják. Eközben bárki regisztrálhat a koronavírus elleni oltásra, ezzel már 600 ezren éltek. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a kormány által lekötött vakcinából mikor és mekkora mennyiség érkezik, illetve milyen ütemben zajlik majd a tömeges oltás.