Az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után a tanárokat oltatná be a PDSZ

Az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után a tanárokat oltatná be a PDSZ

Koronavírusteszthez vesz mintát Csicsely Stefánia, a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatója Siposné Varga Ildikótól, a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusától az intézményben 2020. december 2-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Követeljük, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek! – írja Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak, Palkovics Lászlónak és Maruzsa Zoltánnak címzett levelében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A Népszava által is idézett nyílt levélben idézik, hogy mind az Oktatási Világszervezet mind az UNESCO kiemelte, a pedagógusoknak, az oktatóknak, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottaknak magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön. Ehhez képest – mint a PDSZ megjegyzi – érthetetlen és megdöbbentő, hogy nem szerepel az oktatás a kormány oltási tervében.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a magyar kormány oltási terve – eldugva – még szilveszteri dátummal került fel Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára. A szövegben külön nem emelik ki a közoktatásban dolgozókat. A fontossági sorrend hatodik pontja, a „kritikus infrastruktúrában dolgozók” vonatkozhat rájuk.

– A fentiek fényében nem csak szakmailag elfogadhatatlan, de kimondottan övön aluli, hogy az oktatásban dolgozókat nem tüntették fel a veszélyeztetett ágazatok munkavállalói között. Sem a hazai adatok, sem a nemzetközi gyakorlat, sem pedig az éppen hogy a fiatalok és az oktatási intézmények körében az eddigieknél sokkal jobban terjedő (brit) vírusvariáns nem indokolja ezt az eljárást – írták nyílt levelükben.

A PDSZ szerint az oktatásban nem lazítani kellene a járványügyi intézkedéseket, hanem ellenkezőleg, fokozni. Úgy vélik, a pedagógusokat úgy terelik vissza az intézményekbe, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Mindez azért van így, mert olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el az ő esetükben, amelyek más dolgozók esetében alapvetőnek számítanak. Ilyen a maszkviselés vagy éppen a plexifal.

Az érdekvédelmi szervezet a pedagógusok számára biztosított tesztelést látszatintézkedésnek nevezi, mivel az sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer miatt, „nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló időpontok meglehetősen hamar beteltek a kollégák visszajelzései szerint.”

Mint írják, ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarenddel kell biztosítani a közoktatásban dolgozók és a családok biztonságát.