Baloldali össztűz az Orbán-kormány egészségügyi politikájára

Baloldali össztűz az Orbán-kormány egészségügyi politikájára

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megbukott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és tárcája, önálló egészségügyi minisztériumra van szükség Magyarországon kompetens vezetővel az élén – szögezte le Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták országgyűlési képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklós gyakorlatilag tárca nélküli miniszter lett, hiszen kiszervezték alóla az egészségügyet, a szociális ellátás egy részét, a felsőoktatást és szakképzést – jelentette ki.

A politikus azt mondta, a koronavírus-járvány rávilágított a magyarországi egészségügy helyzetére: a közvélemény-kutatások szerint az emberek kétharmada úgy véli, az egészségüggyel van a legnagyobb probléma. Adatokat is sorolt mondandója alátámasztására: decemberben 844 praxis – ebből 571 háziorvosi és 273 fogorvosi – nem volt betöltve, ami azt jelenti hogy egymillió ember nem jut hozzá a legalapvetőbb orvosi ellátáshoz. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet, 67 háziorvosi és 15 fogorvosi praxis betöltetlen hónapok vagy akár évek óta – tette hozzá a politikus.

Szerinte a Fidesz-kormány adósa az egészségügyi dolgozóknak. Nem lehet szétválasztani az orvosbérek rendezését a szakápolókétól és más egészségügyi dolgozókétól; továbbá a kormányzati ígéretekkel szemben a megfertőződött, karanténba került pedagógusok, egészségügyi dolgozók nem, vagy csak nehezen kapták meg a 100 százalékos táppénzt, és ugyanígy jártak a többletjuttatásokkal a kórházak Covid-osztályain dolgozók is – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

Hangsúlyozta, nyilvánosságra kellene végre hozni az egészségügy átalakításáról szóló, 10 évre titkosított tanulmányt, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter rendelt meg 325 millió forintért.

A szocialisták azt javasolják, hogy legyen az egészségügy nemzeti prioritás, és Magyarország legyen az Európai Egészségügyi Unió tagja. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a magyarok is ugyanolyan szolgáltatásokat kapnak, mint az unió más polgárai. Bangóné Borbély Ildikó fontosnak tartotta még megjegyezni, hogy kapjon kiemelt garanciákat a betegbiztosítás, legyen az egészségügyben tisztességes béremelés, technológiai fejlesztés, digitalizációs program, továbbá nyilvános központi várólista, hogy végre csökkenjen a várakozási idő.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában kitért a magyar egészségügy helyzetére is. Szerinte a baloldal által leszólt magyar egészségügy sokkal jobban helytállt, mint sok, magasabban minősített ország egészségügye.

Bírálta a magyar oltási tervet a Demokratikus Koalíció. Varga Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, az Országgyűlés népjóléti bizottságának tagja vasárnapi online sajtótájékoztatóján arról beszélt, miközben Európa legtöbb országában már elindult a tömeges oltás, vagy legalábbis küszöbön áll, addig Magyarországon továbbra sem történik semmi.

Hiába végezte el az Európai Unió a munka oroszlánrészét, a vakcina bevizsgálását, az engedélyeztetést és a szállítást, itt meg is szakad a folyamat, mert a magyar kormány nem hajlandó semmit sem tenni – fogalmazott a DK-s politikus.

Varga Zoltán szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalára feltöltött „skicc, ócska kis vázlat, valós információk és konkrétumok nélküli sajtpapír, minden, csak nem oltási terv”. „Orbánék oltási terve egyelőre olyan, mint Columbo felesége, (...) mindenki beszélt róla, de senki nem látta valójában” – mondta a politikus, hozzátéve, a DK magyarázatot követel a „pánikkormánytól”: miért van az, hogy bár már 2021-et írunk, de még mindig nincs nyilvános oltási terv.

„Ha a pánikkormány már arra is képtelen, hogy összerakjon egy oltási tervet, ha a tervezgetésre is képtelen a Fidesz, akkor Magyarország bizony oltári nagy bajban van” – fogalmazott Varga Zoltán, aki szerint egy oltási tervnek úgy kellene kinéznie, hogy az oltásra regisztrálókat e-mailben tájékoztatják arról, hol és mikor kaphatják majd meg az oltást.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.