Koronavírus: Több mint 1300 új fertőzöttet találtak, 103-an elhunytak

Koronavírus: Több mint 1300 új fertőzöttet találtak, 103-an elhunytak

Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. december 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap reggelre 1307 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 327 995 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9884 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 168 381 fő, az aktív fertőzöttek száma 149 730 főre csökkent. 5619 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavirus.gov.hu.

Szombaton 1410 fővel 326 688 főre nőtt a fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 114 fővel 9781 főre emelkedett, vasárnapra tehát valamelyest csökkent az új fertőzéses és a halálesetek száma is, ami beleillik az elmúlt napok trendjébe. 

Ugyanakkor az elmúlt 24 órában kevesebb, mint 6 ezer tesztet végeztek, ami nagyon kevésnek tűnik, miközben a tesztek 21 százaléka pozitív eredménnyel zárult. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vírus akkor lenne kontroll alatt, ha 5 százalék alá kerülne a pozitivitási ráta.

A kormányzati portál felhívja figyelmet, hogy eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. 

A vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

Mint írják, az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. 

Fontos még tudni, hogy Ezen a hétvégén zajlik az óvodai és iskolai dogozók gyorstesztelése a kormányhivatalok szervezésében. Így a tesztelésre jelentkezett köznevelésben dolgozók az óvoda- és iskolakezdés előtt megtudhatják, ha esetleg fertőzöttek. A cél továbbra is az, hogy az óvodák és iskolák működése zavartalan legyen és a kisgyermekes szülők dolgozni tudjanak.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.