Szlávik János: Más oltás jó az időseknek, más a fiataloknak

Szlávik János: Más oltás jó az időseknek, más a fiataloknak

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon aránylag magas az oltásellenesek száma, és ez a jelenség még az egészségügyi dolgozók között is létezik, ez lehet az oka annak, hogy eddig csak 5000 egészségügyi dolgozót oltottak be hazánkban – mondta az Atv Heti Napló Sváby Andrással című műsorában Szlávik János. A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint az oltási kapacitás megvan a tömeges oltáshoz.

Az orvost arról is kérdezték, hogy az egészségügyben dolgozók után miért a szociális rendszerben dolgozókat és miért nem az időseket kezdik el oltani. Szlávik emlékeztetett rá: a 60 év felettiek Magyarországon 2 millióan vannak, tehát az ő beoltásuk megszervezése komoly logisztikai feladat és nagyságrenddel több oltóanyag kell hozzá, mint az egészségügyben és a szociális szférákban dolgozók beoltásához.

Szlávik János elmondta azt is, hogy már korábban beoltatta magát. Arra a kérdésre, hogy melyik vakcinát tartja a legjobbnak, azt válaszolta: az a jó vakcina, ami elérhető, így mivel Magyarországon a Pfizer és a BioNTech közös vakcinája elérhető, azzal oltatta be magát. Hozzátette: örülne, ha lehetne válogatni a vakcinák között, hiszen más oltás jó az időseknek, a fiataloknak, az allergiásoknak, de egyelőre nincs ilyen választék.

– Ha Izrael példáját nézzük, meg lehet oldani a tömeges oltást – mondta Szlávik Jánost, hozzátéve: itthon egyelőre nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű oltóanyag a tömeges oltásokhoz, így egyelőre a szigorítások akadályozzák meg a járvány gyorsulását. A főorvos arról is tájékoztatott, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban az elmúlt hetekben csökkent a bent fekvő betegek száma. Sajnos az intenzíven fekvők száma egyelőre azért nem csökken, mert ők hosszú hetekkel ezelőtt betegedtek meg, a második hullám csúcsán.

Ami a több európai országban észlelt új koronavírus-mutáns terjedését illeti, Szlávik János az Atv műsorában azt mondta: Magyarországon még nem észlelték az új variánst, de úgy tűnik, nem lehet megakadályozni, hogy az világszerte elterjedjen. Úgy tűnik – tette hozzá a főorvos – ezt a vírusvariánst a mostani vakcina képes megfogni, de hogy a későbbi változatokkal kapcsolatban is igaz-e ez, azt ma még nem tudni. A gyártók azt ígérik, hogy 4-6 hét alatt tudnak reagálni új mutánsokra – tette hozzá Szlávik János.

A főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-fertőzésnek sok utókövetkezménye van, ezért a legjobb megakadályozni, hogy megfertőződjünk. „A megoldás az lesz, hogy minél többen beoltatják magukat” – hangsúlyozta Szlávik János.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.