Nem engedték felszállni a magyarokat az angliai Lutonból Pozsonyba tartó Wizz Air-gépre

Nem engedték felszállni a magyarokat az angliai Lutonból Pozsonyba tartó Wizz Air-gépre

A Wizz Air egyik gépe (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem engedték hétfőn felszállni a magyar útlevéllel rendelkező utasokat az angliai Lutonból Pozsonyba közlekedő Wizz Air-járatra – erősítette meg egy kint rekedt utas a Magyar Hang értesülését. Több, Angliában élő és/vagy dolgozó magyarok számára létrehozott Facebook-csoportban is arról írtak, hogy fegyveres őrök terelték ki a magyar utasokat az épületből. Körülbelül ötvenen rekedtek Angliában. A Wizz Air szerint a reptéri ügyintézők hibáztak, a légitársaság elnézést kért, és ígérik, megtérítik az utasok kárát.

Ismert, Magyarország nem fogad gépeket az Egyesült Királyságból a vírus nemrég felfedezett agresszív mutációjának elterjedését megakadályozandó, Szlovákia azonban december 25-től feloldotta a korlátozást. Sokan ezért azt a lehetőséget választották, hogy a szigetországból Pozsonyba repülnek.

Az egyik kint rekedt utas a Magyar Hangnak elmondta, hogy a hétfő délben induló pozsonyi járattal utazott volna Pozsonyba. Már zajlott a poggyászfeladás, amikor az egyik reptéri alkalmazott jelezte, hogy csak a szlovák állampolgárokat engedik fel a gépre. Először a szlovák szabályozásra hivatkoztak, az utasok azonban jelezték, hogy az előzetes tájékoztatás alapján Pozsony beenged más állampolgárokat is, ha nyolc órán belül elhagyják az országot, ezt a pozsonyi reptér meg is erősítette. Ekkor a lutoni ügyintézők azt mondták, a brexit miatt nem szállhatnak fel, mivel letelt a 72 órás türelmi idő, és a brit hatóságok csak a közvetlen úti célra történő utazást engedélyezik, a tranzitot nem. Vagyis mivel Magyarország nem fogad az Egyesült Királyságból járatokat, a magyar állampolgárok Szlovákián keresztül sem jöhetnek haza.

A kint rekedt utas elárulta, sem a magyar konzulátustól, sem a Wizzairtől nem kaptak segítséget, a helyi személyzet pedig nem volt hajlandó igazolni számukra, hogy önhibájukon kívül maradtak le a gépről, így jelenleg fogalmuk sincs, visszakapják-e a jegyek árát, és hogy megtéríti-e bárki a plusz költségeiket. Azt sem tudják, hogyan juthatnak haza, különösen, ha Boris Johnson brit miniszterelnök hétfői délutáni ígéretéhez híven valóban „lezárják” Angliát.

Az Egyesült Királyság 2021. január 1-vel elhagyta az Európai Uniót, így idén már új szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra is. Ezek azonban a londoni magyar nagykövetség tájékoztatása szerint elvben nem érintik a kiutazást.

A Szlovákiába utazók számára a brit kormány részletes tájékoztatást adott ki, e szerint északi szomszédunkhoz 2021. január 1-től csak a szlovák állampolgárok léphetnek az Egyesült Királyságból, illetve azok, akik közeli rokonaikat látogatják, dolgozni vagy tanulni érkeznek. Az átutazás ezek szerint tilos, erről azonban eddig a magyar hatóságok nem adtak ki semmilyen tájékoztatást.

– Az Egyesült Királyságban dolgozó uniós állampolgárok, így a magyarok jogainak védelmére a kilépés pillanatától a kilépési megállapodás biztosított lehetőségeket, hogy ne sérüljenek a jogaik, vagyis ott élhessenek és dolgozhassanak tovább – fogalmazott vasárnap Kumin Ferenc Magyarország nagy-britanniai nagykövete a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Magyarország az elmúlt években kifejezetten sokat segített a briteknek az átmenet időszakában, ezt – mint a nagykövet mondta – vissza is igazolták, a jelzések alapján optimisták lehetünk, egy jól működő kapcsolatrendszer alakulhat ki.

Megkerestük az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, illetve a WizzAirt is. A minisztérium egyelőre nem válaszolt, a légitársaság azonban közleményben reagált az esetre.

– A mai napon több utastól is hibásan megtagadták a felszállást a Wizz Air, London Luton repülőtérről Pozsonyba tartó járatára – írták lapunknak. – A Wizz Air jelenleg példátlan kihívásokkal néz szembe a különböző országok által bevezetett, folyamatosan változó utazási korlátozások miatt. A Wizz Air elnézést kér a helyzetből adódó kellemetlenségekért, és az utasok türelmét kéri ebben a nehéz időszakban. Az érintett utasok megkapnak minden szükséges információt és segítséget. A Wizz Air szálláslehetőséget és ingyenes átfoglalást biztosít számukra a következő Wizz Air repülőjáratra. Amennyiben ezzel nem kívánnak élni, úgy a légitársaság vagy az eredeti jegyár teljes összegű visszatérítését, vagy az eredeti jegyár 120 százalékának kreditben történő visszatérítését vállalja. A Wizz Air ismételten elnézést kér az okozott kellemetlenségekért – zárult a közlemény.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.