Fizessen a kezelésért, aki nem oltatja be magát?

Fizessen a kezelésért, aki nem oltatja be magát?

A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy egyre több a hír az itthon is megkezdődött, egyelőre csak az egészségügyi dolgozók számára elérhető oltásról, egyre inkább felmerül az is, milyen ösztönzővel vegyék rá az embereket, hogy akarják a vakcinát. A Jobbikból kilépett Bencsik János például azt vetette fel, hogy akiknek lehetőségük lenne biztonságos és hatékony oltóanyaghoz jutni, de azt visszautasítják és később megfertőződnek, maguk is járuljanak hozzá kórházi kezelésük többletköltségeihez.

Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mikor kezdődhet el itthon is a tömeges oltás a koronavírus ellen, de a vita a vakcina körül egyre hevesebb. Már nem csak arról van szó, hogy a nyugati vagy esetleg orosz és kínai oltóanyaghoz ki hogyan áll, hanem arról is, miként lehetne az embereket ösztönözni az – ahogy Müller Cecília országos tiszti főorvos szokott fogalmazni – oltakozásra.

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának több tucat munkatársa például egy közös közleményben állt ki a vakcina mellett. Mint írták, a „SARS-CoV-2 elleni védőoltással szemben megnyilvánuló fenntartások nem támaszthatók alá semmilyen eddig ismert orvostudományi megfigyeléssel. A legtöbbször megalapozatlan és tudománytalan hírek rontják a védőoltásba vetett bizalmat, és súlyosan veszélyeztetik a járvány leküzdésének lehetőségét”.

Több ellenzéki pártvezető is jelezte már, hogy amint lehetősége lesz, beoltatja magát, így tett legutóbb például a Momentumot vezető Fekete-Győr András a Facebook-oldalán.

Van ennél szigorúbb politikusi hozzáállás is. A Jobbikot korábban otthagyó Bencsik János például azt vetette fel, hogy azok, akiknek lehetőségük lenne biztonságos és hatékony oltóanyaghoz jutni, de azt visszautasítják, és később megfertőződnek, maguk is járuljanak hozzá kórházi kezelésük többletköltségeihez. Azzal érvelt, hogy Magyarországnak évtizedek óta nem volt annyira szüksége felelős polgárokra, mint most, de a közéletünkben kórosan elburjánzott a bizalmatlanság és a paranoia, amely megfertőzi a vakcináról szóló értelmes párbeszédet is. Sőt – mint írta –, az oltásellenes és járványtagadó mozgalmak az érthető bizonytalanságot kihasználva döbbenetes károkat okoztak a korábban hagyományosan oltáspárti hazai közvéleményben.

Az általa alapított Polgári Válasz mozgalom ezért egyébként tájékoztató kampányt indít azzal a céllal, hogy „a tudomány és a józan ész segítségével muníciót szolgáltassunk valamennyi honfitársunk számára, akik szeretnék meggyőzni családtagjaikat, barátaikat a Covid elleni vakcina fontosságáról és hasznosságáról”.