Könnyen ráfázhatnak, akik repülni akarnak

Könnyen ráfázhatnak, akik repülni akarnak

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak a Wizz Air Londonból Pozsonyba utazni szándékozó magyar ügyfeleinek indult rosszul az év, hanem azoknak is, akik a Ryanair Budapestről Brüsszelbe tartó, január 3-i járatára vettek jegyet és nem rendelkeztek 48 óránál frissebb negatív PCR-teszttel.

„Korábban átestem a Covid fertőzésen, melyről hivatalos papírom is van, immunisnak számítok. A járatra történő felszállás előtt mutattam az erről szóló tanúsítványt, a légitársaságot azonban ez nem érdekelte. Negatív Covid-tesztet követeltek rajtam. Hogy ez szükséges az utazáshoz, korábban semmiféle tájékoztatást nem kaptam a légitársaságtól, ahogy több utas sem tudott erről semmit. (…) Volt néhány utas, akik rendelkeztek negatív Covid-teszttel, őket felengedték a gépre, de kb. 1 másodperces pillantást vetettek a papírjukra, tehát bármilyen hamisítvánnyal felszállhattak. Nekünk meg azt mondták, ha gondoljuk, írjunk panaszt az ügyfélszolgálatra" – számolt be az esetről lapunknak egyik olvasónk, Zsuzsanna, akinek elmondása szerint az egyik utas kis híján idegösszeomlást kapott, rendőrt kellett hozzá hívni, az illetőt sokként érte a kirekesztő hozzáállás, a személyzet érzéketlen, lekezelő hozzáállása.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Ryanair-t. A társaság elismerte, hogy január 3-án több utastól megtagadták a beszállást, aminek oka, hogy az érintettek nem rendelkeztek negatív koronavírus-teszttel. Tájékoztatásuk szerint ennek megkövetelése teljes összhangban van a belga kormány által hozott intézkedésekkel. Közölték továbbá, hogy mivel az utazással kapcsolatos korlátozások és szabályok folyamatosan változnak, ezért repülés előtt mindenképp érdemes tájékozódni a Ryanair, illetve az illetékes hatóságok weboldalain. A társaságtól megkérdeztük azt is, számíthatnak-e bármiféle kompenzációra a pórul járt utasok, ám választ nem kaptunk.

A Ryanair honlapján egyébként valóban elérhető azon országok beutazási szabályozása, ahol jelen van a légitársaság. A Belgiumnál olvasható tájékoztatás szerint azonban nem legfeljebb 48 órás teszteredményt várnak el – ahogy ezt olvasónk szerint a Ryanair munkatársai követelték –, hanem 72 órásat.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, január 4-én a Londonhoz közeli Lutonból Pozsonyba közlekedő Wizz Air-járatra nem engedték felszállni a magyar útlevéllel rendelkező utasokat. (Ismert: Magyarország nem fogadadott gépeket az Egyesült Királyságból a vírus nemrég felfedezett agresszív mutációjának elterjedését megakadályozandó, Szlovákia azonban december 25-től feloldotta a korlátozást. Sokan ezért azt a lehetőséget választották, hogy a szigetországból Pozsonyba repülnek. A magyar kormány január 5. éjféltől oldja fel a korlátozást.)