Megvan, ki váltja Szájer Józsefet az Európai Parlamentben

Megvan, ki váltja Szájer Józsefet az Európai Parlamentben

Schaller-Baross Ernő, a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány kuratóriumi elnöke előadást tart a Közép-európai Civil Konferencián Kecskeméten 2017. október 12-én (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára váltja az európai parlamenti képviselői székben Szájer Józsefet. Schaller-Baross Ernő korábban korábban a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának külügyi tanácsadója volt. A legutóbb nyáron került a figyelem középpontjába, amikor a kúriáján tartott, nagyjából száz fős parti után több kormányzati szereplő is karanténba került.

Szájer József a decemberi botrány nyilvánosságra kerülése után január 2-i hatállyal lemondott európai parlamenti képviselői mandátumáról. A megüresedett képviselői helyre a Fidesz delegálthatott új képviselőt, aki a Magyar Nemzet néven megjelenő lap értesülése szerint Schaller-Baross Ernő, a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Fidesz tagja lesz.

A kormánypárti újság szerint Schaller-Baross jelölését kedd este jelenthetik be, a választási irodát ugyanis már értesítették a döntésről. A lap kormányzati forrása azt emelte ki, hogy Schaller-Baross Ernő több nyelven anyanyelvi szinten beszél, és 34 éves, „a kiemelkedő szakmai tudás mellett jelentős szerepet játszott a kora is” a kiválasztásában, rajta kívül nagyjából tizenkét, többnyire szintén fiatal jelölt került szóba a Magyar Nemzet szerint.

Schaller-Baross jogász végzettségű, korábban a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának külügyi tanácsadója volt. 2013 és 2018 között a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatói posztját is betöltötte – ismertette a politikus életrajzát a Magyar Nemzet.

Arra már nem tértek ki, hogy Schaller-Baross Ernő 2020 nyarán egészen más összefüggésben merült fel a híradásokban: a helyettes államtitkár olyan partit tartott a kúriáján, amely után kormánytagok kerültek karanténba. A 24.hu akkor kiderítette, hogy a Zsófiapusztán zajlott rendezvényen száznál is több résztvevő volt, köztük a később koronavírus-fertőzöttnek bizonyuló Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Emiatt karanténba került a résztvevők közül Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, de mindegyikük tesztje negatív lett.

Később Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ és a Közép-Európa Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) vezetője az Atv-nek elismerte, hogy az Alapjogokért Központ magánrendezvénye volt az esemény.