Menczer Tamás szerint az oltás lassúságáért is Brüsszel a hibás

Menczer Tamás szerint az oltás lassúságáért is Brüsszel a hibás

Leszkoven János, a Covid-intenzív részleg egyik vezető főorvosa megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brüsszel hibái miatt vagyunk lemaradva a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban Amerikához, Angliához és Izraelhez képest – erről beszélt a Facebookra feltöltött videójában a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Menczer Tamás azzal érvelt, hogy Brüsszel csak tavaly novemberben kötött szerződést a Pfizer nevű gyártóval, miközben Amerika és Anglia már júliusban megkötötte a szerződését, ráadásul sokkal nagyobb mennyiségre. Az államtitkár azt is felemlegette, hogy van olyan ország is, amely többet fizetett a vakcináért, de meg is kapja azt. – Ebben is hibázott Brüsszel, hiszen emberélet nem múlhat pénzen – mondta.

Vagyis szavai szerint Brüsszel késve kötött megállapodást, és rossz megállapodást kötött, „ezért nem tudunk most több vakcinát kapni”.

Végül megismételte, hogy a magyar kormány folytatja az együttműködést Kínával és Oroszországgal is, hogy amint akár Keleten, akár Nyugaton van hatásos vakcina, a magyar szakemberek döntései alapján a lehető leggyorsabban és legnagyobb mennyiségben Magyarországra hozzák. Rövid videóját a kormányzati kommunikációban rendre hangoztatott „minden élet számít” szavakkal zárta.

Magyarországra karácsonykor érkezett meg az első adag vakcina a Pfizer-BioNTech gyártóitól, majd azóta több adagban további szállítmányokat kaptunk. Elsőként az egészségügyi dolgozók oltathatják be magunkat, a vakcina önkéntes és ingyenes. Hétfőn Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, hogy az előző napig 12 ezren kapták meg az oltást. Érdemes felidézni, hogy Orbán Viktor még karácsony előtt úgy fogalmazott, ha most egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, aki szeretné, arra képesek lennének, az oltási terv rendelkezésre áll az ehhez szükséges eszközökkel.