Együttműködést ajánlottak Karácsony Gergelyék a kormánynak

Együttműködést ajánlottak Karácsony Gergelyék a kormánynak

A Pfizer-BioNTech vakcinát fecskendõbe szívja az oltás előtt egy egészségügyi dolgozó a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) a fõváros XIII. kerületében 2020. december 30-án. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elengedhetetlennek tartja több polgármester is az oltási program kidolgozásában az önkormányzatok és a kormány közötti együttműködést. Karácsony Gergely főpolgármester, illetve a Magyar Önkormányzatok Szövetségét vezető Gémesi György és a Budapesti Önkormányzati Szövetség társelnökeként Kiss László ezért közösen fordult levélben Orbán Viktorhoz.

Levelükben kitértek arra, hogy egyes felmérések szerint letaglózóan sokan vannak, akik nem kívánják beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával. – A magyar közélet régi rákfenéje a közbizalom alacsony szintje, ezt az elmúlt években gerjesztett politikai megosztottság tovább gyengítette – írták, hozzátéve, hogy a közbizalom növelésének elsődleges módja a politikai propagandától mentes köztájékoztatás és a hiteles információ-szolgáltatás. Ehhez szerintük nagymértékben hozzájárulhatnak az önkormányzatok.

Az oltási program kidolgozásához is segítségüket ajánlották arra hivatkozva, hogy az eddig megismert hazai terv kidolgozottságában, konkrétságában elmarad más európai uniós tagállamok oltási programjától.

Végül, a lebonyolításban is nyitottak az együttműködésre, „már csak azért is, mert az országos oltás megszervezésével kapcsolatos eddigi tervek sok szempontból kidolgozatlannak tűnnek”. A miniszterelnök felvette például, hogy a tömeges oltásokat a választás napján a szavazókörök számára kijelölt helyiségekben lehetne lebonyolítani, ám ezeknek a helyiségeknek a jelentős része önkormányzati tulajdonban, illetve fenntartásban van. Ráadásul nagy számban jelentenek oktatási intézményt, óvodát, bölcsődét, amelyek – funkciójukból fakadóan – nem feleltethetők meg az egészségügyi ellátással kapcsolatos jogszabályi és szakmai feltételeknek. Az önkormányzatok ugyanakkor – mint írták – készek és képesek az általuk működtetett egészségügyi alapellátás és szakellátás rendszerében, a településeinken élő polgárok által jól ismert rendelőintézetek hálózatával, az ott áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozók szaktudásával hozzájárulni az oltási program sikeres lebonyolításához.

– Az önkormányzatok e nemzeti cél érdekében ajánlanak segítséget a kormánynak, az együttműködés kizárólag a kormány és miniszterelnök úr belátásán és felelősségérzetén múlik – zárták levelüket.