Fizetésképtelenné válhat novemberre a főváros

Fizetésképtelenné válhat novemberre a főváros

Karácsony Gergely főpolgármester (k), Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért (b), Tüttő Kata, a városüzemeltetésért (b2), Kiss Ambrus, a pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért (b3), Dorosz Dávid, a klímavédelemért (j2) és Kerpel-Fronius Gábor, az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős (j) főpolgármester-helyettes, valamint Bárdonné Benda Mónika aljegyző (j3) az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hozzávetőlegesen 15-20 milliárddal csökkenti a fővárosi önkormányzat legfontosabb bevételét az, hogy Orbán Viktor kormányfő bejelentése szerint megfelezik az iparűzési adót. Ezt pedig már nem lehet „kimozogni” – írja a Népszava.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a lapnak arról beszélt, hogy a főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. Idén január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között, ha pedig erre még rájön az iparűzési adó miatt elveszített összeg, akkor „a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz”. Hiába lesz ugyanis pénzük, azok már kötött felhasználásúak, vagyis például a Blaha Lujza tér felújítására kapott forrásokból nem tudnak a működési kiadások fedezésére költeni.

A főpolgármester-helyettes szerint ebben az esetben a főváros fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket. 

Ezen a helyzeten Kiss Ambrus szavai szerint az sem változtat, hogy két külön címen, nagyjából 15 milliárdot tartalékoltak rendkívüli esetekre, hiszen ezt addigra vélhetőleg felszívja a tavaly 23 milliárdos jegyárbevétel-kiesést elszenvedő közösségi közlekedés.

A politikus arról is beszélt, hogy a kormánynak nem lehet érdeke egy ilyen helyzet. – Könnyen felmerülhet bennük a gondolat, hogy talán azért nem siettek Budapest segítségére, mert a főkasszában sincs pénz – mondta, hozzátéve, hogy pedig a csőd elkerülése érdekében elég lenne elengedni a 36 milliárdos szolidaritási adót. A főpolgármester-helyettes bízik abban, hogy a kormány kompenzálni fog, de egyelőre még nem invitálták őket a tárgyalóasztalhoz.

Orbán Viktor a kis- és közepes vállalkozások iparűzési adóját megfelező bejelentésekor egyébként azt mondta, hogy a 25 ezer lakos alatti településeket kompenzálja a kormány, az ennél nagyobb városokkal pedig egyeztetni fognak.