Néhány idősotthonban is kezdődik az oltás

Néhány idősotthonban is kezdődik az oltás

Leszkoven János, a Covid-intenzív részleg egyik vezető főorvosa megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egészségügyi dolgozók oltása mellett fokozatosan megkezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása is – derül ki a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra létrehozott kormányzati oldalról. Elsőként csütörtökön az ország négy legnagyobb létszámú ilyen intézményében kezdik meg a vakcinák beadását a mobil oltócsapatok: a fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág otthonban, egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

A mobil oltócsapatok az intézményen belül fogják beadni a védőoltást a már bevezetett protokoll szerint. A négy intézmény dolgozóinak és lakóinak többsége él a védőoltás lehetőségével az előzetes igényfelmérés szerint ez összesen 447 dolgozót és 779 gondozottat jelent.

A fővárosi Pesti úti idősotthonban több mint félezer idős ember, és kétszáz fölött van a dolgozók száma. A tájékoztató oldalon fel is hívják a figyelmet, hogy a járvány első hullámában ez az intézmény vált az egyik legnagyobb gócponttá, ahol az első hullámban 55 idős ember elhunyt, 313 gondozott, és 26 dolgozó fertőződött meg.

A tájékoztatás szerint az igényfelmérések minden idősotthonban, fekvő ellátást nyújtó szociális intézményben megtörténnek. Egyúttal arra biztatták a dolgozókat és az időseket, hogy éljenek az oltás lehetőségével. Az oltások ütemét a Magyarországra érkező vakcinaszállítmányok határozzák meg. Érdemes felidézni, hogy néhány napja Menczer Tamás külügyi államtitkár Brüsszelt hibáztatta, amiért le vagyunk lemaradva a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban Amerikához, Angliához és Izraelhez képest.