A szentendrei halottasházban fedő nélkül egymásra rakják a koporsókat, hogy elférjenek az elhunytak

A szentendrei halottasházban fedő nélkül egymásra rakják a koporsókat, hogy elférjenek az elhunytak

Hadházy Ákos a szekszárdi Covid mintavételi pontnál (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megrázó hírrel jelentkezett Facebook-oldalán Hadházy Ákos péntek reggel. Egy, a független országgyűlési képviselőhöz eljuttatott videó szerint a szentendrei halottasházban annyi az elhunyt, hogy tisztességes körülmények között nem férnek el a holttestek. Hadházy kiemeli „megdöbbentő és kegyeletsértő módon a koporsókra nem tették rá a fedelet, hiszen akkor a plafonig érnének az elhunytak. Így viszont a nyitott koporsóban fekvő testekre fektetik rá az újabb koporsót. A videó készítője szerint ezek az emberek az otthonukban hunyhattak el, de vírusfertőzés miatt, ami szintén számos kérdést vet fel – leginkább azt, hogy lehet az, hogy ezek az emberek nem jutottak el a kórházba?” 

A videót ugyan nem rakta ki a képviselő, de az arra mutató linket igen, de hangsúlyozta, hogy csak erős idegzetűek nézzék meg a felvételt, mert nagyon megrázó ami látszik rajta..

– Nem véletlen tehát, hogy titkolják az adatokat. Megkerestem Müller Cecília országos tiszti főorvost, aki azt közölte velem, hogy nincsenek arról adatataik, mikor, melyik kórházban hány koronavírusos beteget kezelnek. Kiderült azonban, hogy ez nem igaz, hiszen honlapjukon megtaláltam, milyen jelentési kötelezettségük van a kórházaknak. Eszerint legapróbb részletekig szabályozott, mit, mikor és hogyan, milyen számítógépes felületen kell közölniük a kórházaknak. Jómagam hosszas huzavona után tudtam csak bejutni a Szekszárdi Kórház igazgatójának irodájába, ahol az igazgató még azt sem közölte, hány koronavírusos beteget kezelnek, pedig mint országgyűlési képviselőnek az erről szóló információ a munkám részét képezi – mondta a Magyar Hangnak a képviselő.

A Facebook-bejegyzés nyilvánosságra kerülését követően a helyi lapban megjelentek szerint Fülöp Zsolt, a város polgármestere a videón látható állapotok miatt vizsgálatot rendelt el, és soron kívüli tájékoztatást kért a temetési szolgáltatást ellátó cégtől. A polgármester pénteken helyszíni szemlét tart a halottasházban a Polgármesteri Hivatal, a járási Népegészségügyi Intézet és a rendészet bevonásával.

Az eset tanulságait továbbfűzve Hadházy Ákos elmondta, a miniszterelnök által hangoztatoknak, amely szerint legyőztük a vírust, illetve a második hullámot, vagy hogy minden beteget megmentünk – amit ugyan később arra módosított, hogy a szükséges kezelést megkapja mindenki –, köze nincs a valósághoz. Az utóbbi igazolására utalt néhány nappal korábbi bejegyzésére, amelyben a kórházi zárójelentésre és a beteg elmondására hivatkozva a következőket írta: „A dokumentumokkal alátámasztott beszámoló alapján decemberben egyáltalán nem a vírusfertőzés, hanem egy teljesen más, akut, súlyos betegség gyanúja miatt került be a kórházba. Szerencsére javult az állapota, a zárójelentés szerint viszont több, komoly vizsgálatot kellett volna még rajta elvégezni, amelyek egyszerűen elmaradtak. A kórteremben ugyanis az addig vírusmentes beteg egy covid-pozitív személy mellett feküdt, ezért  a kivizsgálását nem tudták befejezni. Miután kiderült, hogy „kontaktszeméllyé” vált, a gyorsteszt negatív, majd a PCR pozitív eredményt adott. Ezután – az eredeti, súlyos betegség, és az indokolt, de még el nem végzett vizsgálatok ellenére – a beteget kénytelenek voltak hazaküldeni.”

Hadházy Ákos a bejegyzésben arról is ír, hogy néhány nappal később koronás tüneteket produkált az egyébként is súlyos beteg, s ekkor mentő hozta be a kórházba, ahol helyhiány miatt a lázas beteget a folyosón várakoztatták dél és este hét között, mert a túlterhelt kórházban csak ekkor tudtak röntgen felvételt készíteni róla, „a korábban szükségessé vált, komplexebb vizsgálatokat az új tünetek ellenére sem végezhették el.” 

Ezt követően hajnali egyig a folyosón ülve várta a mentőt, amely később hazavitte. Ekkor tudtak a kórház dolgozói ágyat keríteni neki, hogy kényelmesebben várhassa a hazaszállítást, amelyre végül hajnali kettőkor került sor. 

– Ez az eset és számos más, hozzám eljutott konkrét információ is mutatja – emelte ki Hadházy –, hogy a magyar kórházak már messze túl vannak kapacitásuk határain, tehát szó sincs arról, hogy a magyar egészségügy jól felkészült a járványra. Ahogy az sem – amit a miniszterelnök folyamatosan hangsúlyoz –, hogy kivédtük volna a második hullámot, illetve hogy annak mostanra lassan már vége is lenne – fogalmazott.