Egy év alatt 76 százalékkal esett a ferihegyi utasforgalom

Egy év alatt 76 százalékkal esett a ferihegyi utasforgalom

(Fotó: Budapest Airport/Baranyai Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapest Airport 2020-ban összesen 3 859 379 induló és érkező utast kezelt, 76 százalékos visszaesést regisztrálva az előző évhez képest – közölte a Budapest Airport. A nagymértékű forgalomcsökkenés közel sem egyedülálló jelenség: a Eurocontrol adatai szerint Európa-szerte a tavalyi évben 1,7 milliárd utas tűnt el a légiközlekedésből, az éves járatszám pedig 6 millióval csökkent a koronavírus-járvány, illetve az annak kapcsán hozott, országonként eltérő szigorítások miatt.

A társaság tájékoztatása szerint a Budapest Airport működése továbbra is stabil, finanszírozása biztosított, így a repülőtér fejlesztése a koronavírus járvány időszakában is folytatódott. Arra számítanak, hogy a 2019-es év volumene – utasforgalom tekintetében – várhatóan 2022-2023-ra térhet vissza. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: már a 2021-es nyári menetrendi időszaktól is várható utasszám-növekedés, amely természetesen továbbra is nagyban függ a koronavírus elleni védőoltás elérhetőségétől és hatékonyságától, valamint a járvány további alakulásától. A cég vezetője kitért arra is, hogy a tavalyi évet a reptér fejlesztésére használták ki.

Egyebek között átadták az új, 11 500 négyzetméteres utasmólót és megépült a csomagosztályozási kapacitásokat 50 százalékkal megnövelő poggyászosztályozó csarnok is. A mosdók kapacitása közel 75 százalékkal nőtt, és 11 új ivókút is várja az utazóközönséget.