Gémesi inkorrektnek tartja Orbán Balázs Facebookon keresztüli üzengetését

Gémesi inkorrektnek tartja Orbán Balázs Facebookon keresztüli üzengetését

Gémesi György (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Sajnálom, hogy a lakosságarányosan legnagyobb önkormányzati szövetséget és az általa képviselt településeket arra sem méltatta, hogy levelét előbb hivatalosan küldje el, és majd csak azután tegye közzé a sajtó számára. Engedje meg, hogy eljárását több, mint inkorrektnek minősítsem” – írja Orbán Balázs miniszterhelyettes Facebook-bejegyzésére reagálva Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Gödöllő polgármestere arra reagált a kemény szavakkal, hogy a január 4-én kelt levelet Orbán Balázs nyilvánosságra hozta, de hozzá az január 6-ig nem jutott el hivatalos formában. 

Válaszának lényegi részében Gémesi kifejti, egyetért abban a miniszterhelyettessel, hogy „a tények tisztelete már nem erény”. Ugyanakkor hozzáteszi, a kormányhoz hasonlóan az önkormányzatok számára is kiemelten fontos a legtöbb embernek munkát adó kis- és középvállalkozói réteg terheinek könnyítése, a munkahelyek védelme. Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az állam után az önkormányzatok a legnagyobb munkáltatók az országban, és amennyiben a kormány intézkedései – az iparűzési adó megfelezése, az önkormányzati bevételek (gépjárműadó, parkolási díj stb.) elapasztásával – ellehetetleníti a településeket, akkor az önkormányzati munkahelyek kerülnek veszélybe. Majd hangsúlyozta, ezeket a munkahelyeket is védeni kellene. 

Az Orbán Balázs levelében hivatkozott számokat elemezve Gémesi György arra mutat rá, tény, hogy az iparűzési adó megfelezése 150 milliárd forint kiesést jelent az önkormányzatok költségvetésében, amelyből a kormány mindössze 50 milliárdot kompenzál, így a bevétel-kiesés még mindig 100 milliárd forint.

Valóban tény, ismeri el a polgármester, hogy az idei költségvetésben szereplő 865 milliárd forintos önkormányzati támogatás 17 százalékkal meghaladja a tavalyi összeget. De az is tény, teszi hozzá, hogy a kormány szolidaritási adó formájában 122 milliárd forinttal többet vesz el az önkormányzatoktól, mint tavaly. Ha ehhez hozzávesszük az elvont gépjárműadó 35 milliárd forintos összegét, akkor már bőven túl vagyunk a pluszként emlegetett 126 milliárd forinton. Vagyis, idéz Orbán leveléből: Ön sem „bontotta ki az igazság minden szeletét.”

A polgármester arra is felhívja a figyelmet, hogy ugyan valóban 30 milliárd forintot osztott szét az önkormányzatok között a kormány az év végén, ebből azonban tíz fideszes vezetésű megyei jogú város egyenként 1,38 milliárd forintot kapott az önkormányzati feladatok ellátására, azaz szabadon felhasználható összegről van szó. Ezzel szemben az ellenzéki vezetésű települések pántlikázott összegeket kaptak, amit csak az adott feladat ellátására használhatnak fel. Gémesi ezt kifejezetten pártpolitikai döntésnek tartja, de nem óhajtja minősíteni.

Felteszi ugyanakkor a kérdést, amelyet a január 14-én esedékes Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) belügyminiszter által összehívott ülésén is fel fog tenni. Vajon mi magyarázza azt a megkülönböztetést, amely szerint a 25 ezer fő alatti települések alanyi jogon kapnak állami kompenzációt, ez ennél nagyobb településeken viszont egyedi kormánydöntés alapján dől el, kinek jár kompenzáció, és kinek nem.?

Majd a levél vége felé gratulál is Orbán Balázsnak a következő szavakkal: „Engedje meg, hogy gratuláljak  Önnek  a Mathias Corvinus Collegium  Alapítványnál végzett  elnöki munkájához és ahhoz a ‘lobbierőhöz’, melynek eredményeképpen az MCC az elmúlt bő fél évben – az átadott ingatlanvagyont nem is számolva – összesen több, mint 450 milliárd  forint értékű vagyonjuttatásban, illetve állami támogatásban részesült. Ez  az  összeg háromszor akkora, mint az iparűzési adó kapcsán az önkormányzatoktól elvont 150  milliárd   forint, és  több mint fele a 2021. évi költségvetésben a közel 3200 önkormányzatnak biztosított, Ön által is kiemelt 865 milliárd forintos összegnek. Miniszterhelyettes úr, nem érez itt egy kis „aránytalanságot”?

Végül nyilvános vitára invitálja a miniszterhelyettest, és reményét fejezi ki, hogy annak során módjukban áll majd „kibontani az igazság minden szeletét” oly módon, hogy „a tények tisztelete is szempont legyen.”

Az eszmecseréhez Karácsony Gergely főpolgármester is hozzászólt, aki hiányolja a vitát. Facebook-bejegyzésében a következőket írja: „Ahogy Gémesi György írja: legyen vita! Arról, hogyan veszélyezteti a kormány az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatásokat. Arról, mit is jelent az önkormányzatiság. És leginkább arról: a városaink kifosztása nem kormányzás.”

Gémesi György levele itt olvasható.