Rémhírterjesztés miatt nyomoz a rendőrség a szentendrei halottasházban készült videó nyomán

Rémhírterjesztés miatt nyomoz a rendőrség a szentendrei halottasházban készült videó nyomán

Temető (Képünk csak illusztráció, Forrás: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken lezajlott a szentendrei köztemető halottasházában az a helyszíni szemle, amelyet Fülöp Zsolt polgármester rendelt el, miután a reggeli órákban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebookon posztolta azt a videót, amely az ottani halottasházban uralkodó áldatlan állapotokat mutatja be.

A videó alapján Hadházy arról számolt be, hogy „megdöbbentő és kegyeletsértő módon a koporsókra nem tették rá a fedelet, hiszen akkor a plafonig érnének az elhunytak. Így viszont a nyitott koporsóban fekvő testekre fektetik rá az újabb koporsót.” Hadházy arról is írt, hogy a videó készítője szerint ezek az emberek az otthonukban hunyhattak el koronavírus-fertőzésben.

város hivatalos honlapja szerint a pénteki bejárás résztvevőit (többek között a polgármestert, a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársait és a temetőt üzemeltető cég vezetőjét) már nem az a kép fogadta, mint ami a több nappal ezelőtt feltöltött videón látható. A népegészségügyi hivatal képviselője a nyilvántartás alapján azt állapította meg, hogy az ott lévő elhunytak egyike sem COVID-betegségben halt meg.

A jegyzőkönyvben foglaltak szerint még a következőket állapították meg:

  • A halottasházban a szemle során 10 elhunyt volt, nem kegyeletsértő módon elhelyezve.
  • Az épület nem volt zárva, amire az üzemeltető elmondta, hogy amikor a munkatársaik ott vannak, nem mindig zárják az ajtót.
  • Az épületen nem jelzi tábla, hogy halottasház.
  • A halottasházban több, nem rendeltetésszerű tárgyat tároltak, például gázpalackot.
  • A halottasház két helyiségből áll, az egyik helyiségben két elhunyt volt, de a hűtő meghibásodott.
  • A másik helyiségben nyolc elhunyt volt. Hét elhunytat lezárt koporsóban helyeztek el, egyet külön elhelyezve egy nyitott koporsóban.
  • A nyilvántartások áttekintése során kiderült, hogy adminisztratív mulasztás miatt nem állapítható meg egyértelműen a holttestek beérkezésének és elszállításának időpontja.
  • A helyszíni szemle során megérkeztek az Országos Rendőrkapitányság munkatársai is, akik a videó kapcsán rémhírterjesztés, és félelemkeltés miatt indítottak nyomozást.
  • A rendőrség az után a személy után nyomoz, aki a videót készítette.
  • 2017-ben tartott ellenőrzést a temetőben az erre illetékes szerv, a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, ám az akkor kifogásolt hiányosságok pótlását azóta sem ellenőrizték újra.
  • Ugyan kegyeletsértő módon elhelyezett elhunyt nem volt a halottasházban, de megállapították, hogy a körülményeken mindenképpen javítani kell.
  • Az üzemeltetőnek 8 napon belül be kell nyújtania a kifogásolt állapotok rendezéséről szóló intézkedési tervet. Ebben le kell írniuk, hogy oldják meg a lehető leghamarabb a helyiség feliratozását, zárhatóságát, a meghibásodott hűtő javítását, plusz hűtő beszerzését, elkülönített polcok kialakítását a koporsóknak.
  • Mindezek ellenőrzésére 2021. február 1-én bejárást tartanak az illetékesek.
  • A szentendrei önkormányzat azonnali hatállyal, szigorúan felülvizsgálja az üzemeltetővel kötött szerződést.

Fülöp Zsolt polgármester azt is elmondta, hogy az önkormányzat nem csupán jogi kategóriaként értelmezi a kegyeletsértés fogalmát. A bejárás során ugyan már nem azt tapasztalták, ami a videóban látható, de az üzemeltetőnek innentől kezdve nem csupán a törvényben foglaltaknak kell megfelelnie, a jogi minimumot teljesítve. Az önkormányzat azt is elvárja tőle, hogy az elhunytak testével azok emberi méltóságát megőrizve bánjanak. Így például a kötelezően kialakítandó polcrendszerrel, amelynek használatával semmiképpen nem lehet majd egymásra tenni a koporsókat. Az önkormányzat mindezt ellenőrzi is majd.