Már több mint ezren kapták meg az oltást az idősotthonokban

Már több mint ezren kapták meg az oltást az idősotthonokban

Nagy-Billa Enikõ Beáta ápolónõ koronavírus elleni oltást ad be Kopasz Zoltán karjába a miskolci Õszi Napsugár Idõsotthonban 2021. január 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb idősotthonokban kezdik meg a koronavírus elleni oltás beadását. Eddig országszerte a négy legnagyobb intézményben zajlott a vakcinák beadása, most pedig azok az otthonok következnek, amelyek 150 főnél nagyobb létszámmal működnek.

Az ország négy legnagyobb, 400 fő fölötti létszámú idősotthonában– a fővárosi Pesti úti és az újpalotai Olajág otthonban, illetve egy pécsi és egy miskolci intézményben – csütörtökön összesen több mint 1200-an kapták meg az oltást, 762 gondozott, és 440 fő intézményi dolgozó. 

Szombaton és vasárnap azok az otthonok is sorra kerülnek, ahol több mint 150 idős él. Ez országszerte összesen 61 intézményt érint, ezekben eddig 5215 bentlakó és 1874 dolgozó jelentkezett az oltásra. A vakcinák beadását orvosi vizsgálat előzi meg, amely megállapítja, hogy az érintett megkaphatja-e az oltást.

Az operatív törzs – mint a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra létrehozott kormányzati oldalon írják – azért döntött az idősotthonok oltásának megkezdéséről, mert a járvány tavaszi hulláma során nyilvánvalóvá vált, hogy a nagylétszámú időotthonokban különösen nagy a kockázata a gócpontok kialakulásának, hiszen a zárt közösségben élő gondozottak mind életkoruknál mind egészségi állapotuknál fogva veszélyeztetett csoporthoz tartoznak.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában – amikor bejelentette, hogy meghosszabbítják a vírus miatt bevezetett korlátozásokat február 1-ig – azt mondta, hogy a lakóknak körülbelül 80, míg a dolgozók 50 százaléka vállalja az oltást, „itt azért még győzködnünk kellene őket”. – Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az oltások biztonságosak és szükségesek – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ő maga is be fogja oltatni magát, ha sor kerül rá.