Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Tízszeres áron vehették a maszkgyártó gépet, mégsem nyomoz a rendőrség

Szerző: | 2021. január 11., 13:06 | Belföld

Orbán Viktor a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben 2020. április 4-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elutasította a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya, hogy nyomozzon a feltehetően túlárazva vásárolt maszkgyártó gépek ügyében a 444 cikke szerint. Hadházy Ákos tett feljelentést hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanúja miatt. Kínából vásároltunk több mint 220 millió forintért automata maszkvarró gépet, amit aztán a sátoraljaújhelyi börtönben állítottak üzembe. Az Orbán Viktor által közzétett videóban elhangzott az is, hogy a „kínai csodamasina” egy hónap alatt 2,8 millió maszkot tud előállítani.

HIRDETÉS - AIP

Hadházy aztán többször rákérdezett a Büntetés-végrehajtásnál az eddig készített maszkok számára. Legutóbb kiderült, időarányosan az ötmillió helyett csak 890 ezret sikerült elkészíteni. A BVOP azzal magyarázta a különbséget, hogy az egy gépsorra bemondott adat valójában a teljes kapacitásra érvényes. Pedig a videóban ez még a gépsorra vonatkozóan hangzott el.

A magyar kormány megbízásából eljáró cég a gépet 216 millió forintért szerezte be tavaly tavasszal. Két egymástól független üzletember viszont állította, ugyanebben az időszakban ekkora, illetve jóval nagyobb kapacitású maszkvarró gépre is olcsóbb ajánlatot kaptak. Egyikük például dokumentumokkal mutatta be, Kínából egy percenként száz maszkot gyártó gépre húszmilliós ajánlatot kapott.

A hűtlen kezelés miatti nyomozást mégis elutasították, ezzel az indoklással: „A feljelentéshez csatolt adásvételi keretszerződés tárgyát képező maszkgyártó gépsor ára nem hasonlítható össze az internetről letöltött és a feljelentéshez mellékelt, hasonló funkciójú és teljesítményű gépsorok ellenértékével, valamint ugyancsak a feljelentéshez csatolt, a Babosi Mérnökiroda Kft. részére adott, maszkgyártó gépsorra vonatkozó árajánlatban közölt összeggel. A világméretű pandémiás helyzetben a piaci egyensúly felborult, a megelőzéshez és védekezéshez szükséges eszközök, berendezések iránti kereslet jelentős mértékben megnövekedett, ami az árak emelkedését idézte elő.”

Az eredeti feljelentéshez Hadházy később feljelentés.-kiegészítést fűzött. Megtudta ugyanis, hogy BVOP  a saját honlapján árulta el, hogy egy másik börtönükbe, a kiskunhalasiba két darab, a sátoraljaújhelyi kapacitásának kétszeresére képes maszkgyártó gépet vettek ugyanakkor, darabonként 23 millióért, vagyis a sátoraljaújhelyi ár tizedééért. A rendőrség azonban ennek ellenére sem nyomozott.

A költségvetési csalásra vonatkozó feljelentést mindenesetre a rendőrök továbbirányították a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Címkék: Hadházy Ákos, maszkgyártó gép, Pest Megyei Rendőr-főkapitányság


„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

Az ellenzéki pártok sorra jelentik be jelöltjeiket a 2022-es voksolást megelőző előválasztásokra, ám decemberben egy civil is jelezte, megméretteti magát. Miért gondolja az otthonápolási díj emeléséért folytatott harc arca, Csordás Anett, hogy civilként a politika felé kellene indulnia? A Magyar Hangnak erről is beszélt.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest