Zaklatási ügy miatt menthették fel a Debreceni Egyetem dékánját

Zaklatási ügy miatt menthették fel a Debreceni Egyetem dékánját

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karához tartozó kollégium (Forrás: gygyk.unideb.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zaklatási üggyel összefüggésben vonhatták vissza Bálint Péter megbízását a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának (GYGYK) éléről – tudta meg a 24.hu. A dékánt tavaly áprilisban, tehát tanév közben mentették fel, a szokatlan időzítést pedig nem is indokolták akkor.

Mindez azért is volt furcsa, mert egy januári konferencián Bálint még többéves tervekről beszélt. Megígérte például, hogy egy-két éven belül bejelentik egy tanító szak elindítását is. Utódjának Móré Mariannát tették meg, de eleve csak december 31-éig, és még ezt a rövid időt sem töltötte ki. Júliustól a Szociálpedagógia Tanszék vezetője, Gortka-Rákó Erzsébet lett a kar dékánja három évre. Azóta is ő vezeti a hajdúböszörményi intézményt, ahol egyébként 1750 diák tanul.

A 24 azt írja, 2019-ben még egy etikai vizsgálat is folyt az egyetemen Bálint Péter ellen. Az etikai bizottság egy tagja ezt megerősítette a lapnak, hozzátéve, hogy elítélő határozat született végül. Egy női oktató jelentette előzőleg, hogy a dékán megengedhetetlen módon közeledett hozzá. Bálint szerint viszont a stílusa inkább barátkozós és közvetlen jellegű volt, semmint bántó – legalábbis egy forrás szerint a dékán így foglalta össze a történteket.

A lapnak több oktató is megerősítette a dolgot, egyikük szerint az ügy „nagyon-nagyon felkavaró és nehéz.” A Debreceni Egyetem konkrétumokba nem kívánt bocsátkozni, de a válaszban szerepelt azért: „a kifogásolható magatartás következményeket von maga után.”

Bálint Péter mesekutató-írót 2012-ben József Attila-díjjal tüntették ki, 2019-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is. A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon 2000 óta tanított.