Jakab Ferenc: Nagyjából egy hónap alatt ad védettséget az új generációs vakcina

Jakab Ferenc: Nagyjából egy hónap alatt ad védettséget az új generációs vakcina

Beadják a Pfizer-BioNTech vakcinát egy egészségügyi dolgozónak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) a fõváros XIII. kerületében 2020. december 30-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Én is beadattam az oltást természetesen, az elsők között voltam, aki jelentkezett, nem, semmi mellékhatása nem volt” – mondta az ATV híradójának Jakab Ferenc pécsi virológus. Arról is beszélt, hogy szerinte a tünetmentes, de épp fertőzött személy is megkaphatja az oltást. A kórházban fekvő súlyos tünetes betegek oltásáról pedig a kezelőorvos dönthet majd. Az viszont már egy más kérdés, hogy maga vakcina és a vakcinálás mennyire lesz hatékony ebben az esetben.

A szakember igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy az újgenerációs vakcinától nem kell tartani, és nagyjából egy hónap alatt teljes védettséget ad.

„Az RNS alapú vakcina, ez az RNS 72 óra után lebomlik a szervezetben, elvégzi a feladatát és elbomlik, az első oltás után 12 nappal kezd az immunrendszer élesedni, elkezd védekezni a vírus ellen, ezért kell a második, 21 napos dózis, hogy ez még jobban serkentse és még jobb, erősebb legyen az immunválaszunk” – mondta Jakab.

Abban biztosak a virológusok, hogy a Covid ellen hatásos az oltás. Azt viszont még vizsgálják, pontosan milyen formában váltja ki a védekező hatást a vakcina.

Ugyanakkor egyértelmű tanulmányok nincsenek még arra, hogy aki oltott személy, az nem kaphatja el soha többé a vírust, vagy csak elkapja, de enyhén, észrevétlenül, gyakorlatilag tünetmentesen zajlik le nála a betegség. 

Azt reméli, hogy a vírusfertőzés ellen és a betegség kialakulása ellen is megvéd az oltás. Szerinte arra kicsi az esély, hogy az oltás után elkapott vírust valaki továbbadja egy másik, nem oltott személynek.