Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Erdő Péter: A főegyházmegye nem szeretne akkora templomot, mint amit Makovecz Imre tervezett

Szerző: | 2021. január 13., 13:32 | Belföld, Életmód

A Felső Krisztinavárosi Szent Mihály Templom óriás modellje Makovecz Imre építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) örökös tiszteletbeli elnöke életművéből nyílt válogatott kiállításon a Pesti Vigadóban (Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke szerint ha idén neki kezdenek a 2011-ben elhunyt építész által megálmodott templom építésének, tíz év múlva elkészülhet. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye viszont nem gondolkodik ekkora templomban – derült ki Erdő Péter bíboros mai interjújából.

HIRDETÉS - AIP

A napokban került ismét napirendre a Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész korábbi elképzelése egy új fővárosi teplom építéséről. Mint arról írtunk, a kezdeményezés nem új, a 2011-ben elhunyt építész a főváros XII. kerületébe, az Apor Vilmos térre tervezte. Ennek apropóján készített interjút Erdő Péter bíboros, prímással a Válasz Online. A bíboros azt mondta: nem lepte meg, hogy ismét előkerült a Makovecz Imre építész által megálmodott templom megépítésének gondolata. Az építész irodája és örökösei már tavaly ősszel jelentkeztek nála, és bemutatták neki a terveket. Felidézte, hogy akkor összehívta az egyházmegye szakembereit, az egyházművészeti bizottság, az építészeti iroda munkatársait, megtekintették a tervekről egy kisfilmet. Erdő Péter a templom tervét az interjúban grandiózusnak nevezte, elárulta továbbá, hogy az állam részéről emiatt hivatalosan senki sem kereste.

Kiderült az is, hogy a templom építésére sem korábban, sem most nem kértek engedélyt tőle. A templomépítéshez ugyanis a püspök engedélye szükséges. Ennek feltétele az építkezés fedezete, a működtetés költségei. Kiemelte, hogy pontos költségvetést ugyan nem látott a Makovecz-tervről, de „sejthető, hogy irdatlan összeget emésztene fel”. Főleg – folytatta –, hogy ennek jó anyagokból kellene megvalósulnia, ráadásul olyan építészeti és szakmai minőségben, amely Magyarországon párját ritkítja – máskülönben az igényes művészeti megoldások ki vannak téve a gyors romlásnak – jegyezte meg.

Erdő Péter tisztázta, hogy ha az új templom székesegyház semmiképpen sem lehet, az ugyanis a püspök székhelyét jelenti. Emlékeztetett, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a szokásoktól eltérően már így is két székesegyházunk van: a budapesti Szent István-bazilika, Esztergomban pedig az ország legnagyobb temploma. „Utóbbi tatarozását is alig győzzük egyébként” – jelezte, megemlítve, hogy az esztergomi bazilika felújítása is többéves projekt, most a felénél tart. – Költséges és nagy felelősséggel járó munka. Nem azért végezzük, mert ez a mi pillanatnyi álmunk, hanem mert olyan történelmi örökség, amellyel szemben felelősséggel tartozunk – fogalmazott.

Az interjú megjelenésével nagyjából egy időben vendégeskedett a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az építész fia, Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke. Szerinte ha idén hozzálátnának az építkezéshez, tíz év múlva  elkészülhet. Az MTI összefoglalója szerint emlékeztetett, hogy építész eredetileg egy XII. kerületi meghívásos pályázatra készítette a terveket. A templom az Apor Vilmos téren állt volna, ám ma már ez nem lehetséges. Jelenleg viszont nincs konkrét helyszín a templom felépítéséhez.

A tervezett templom méreteiben a Mátyás-templomhoz lenne hasonlatos, 70 méter magas templomtoronnyal, és ugyanilyen hosszú hajóval. Makovecz Imre eredetileg Szentek és kárhozottak templomának nevezte volna, de ezt a kritikák miatt még életében elvetette, később Szent Mihály-templomként, vagy a Feltámadás templomaként emlegette.

Van azonban most is Makovecz tervei alapján készülő templom. Ez a fővároshoz tartozó Rákoskerten jelenleg épül, és őszre el is készülhet. Makovecz Pál szerint ugyanakkor a „Budapest legtávolabbi pontján” épülő templom egymagában nem reprezentálja kellőképpen az építész életművét a fővárosban.

A 444 témába vágó minapi cikke szerint egyébként van még egy további temploma az építésznek: az pedig „Pesterzsébeten épül, és tavaly nyáron majdnem leégett. A terv 2011-ben készült, a templomot 2018-ban kezdték építeni. Az építész szellemi hagyatékát gondozó Makovecz Alapítvány honlapja azonban nem tekinti teljes értékű Makovecz-műnek, mert az – akkor már súlyos beteg – építész eltért a »tervezési programtól«, így a terveket tanítványa, Dósa-Papp Tamás fejezte be, »aki nagy alázattal olyan terveket készített, amely méltó a Mesteréhez«. A templom megépítését a kormány 640 millió forinttal támogatta”.

Címkék: Erdő Péter, katedrális, Makovecz Imre Alapítvány


Távolságtartás

Távolságtartás

Ha jobban belegondolnánk, igenis furcsának kellene gondolnunk, hogy mennyire nem tudunk semmit azokról, akik az elmúlt néhány évszázadban hozzánk hasonló utakat voltak kénytelenek bejárni.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest