Háromszor kell oltani az egyik kínai vakcinával

Háromszor kell oltani az egyik kínai vakcinával

A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közreadott képen egészségügyi dolgozó nézi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó fecskendőket a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában. MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymillió adag kínai vakcina érkezhet Magyarországra – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Mint hozzátette, a Sinopharm vakcinájából szeretne szerezni Magyarország, és gyakorlatilag már megállapodott velük a kormány, csak az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyére várnak.

„Jó esély van arra, hogy Kínából, a Sinopharmtól szerezzünk vakcinát, ami az egyik olyan keleten gyártott vakcina, amivel már több, mint 20 millió embert beoltottak és ami egyértelműen hatékony védettséget nyújt" – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Egyelőre azonban egyetlen kínai vakcinának sincs engedélye arra, hogy az unió területén felhasználják.

A kínai vakcináról érdekes tudnivalót osztott meg Rusvai Miklós virológus az ATV-nek. Eszerint a kínai vakcina kapcsán komolyabb mellékhatásokról nem tudni, ugyanakkor ezt az oltóanyagot háromszor kell beadni a hatékonyság érdekében. (A Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca oltóanyagát kétszer kell beadni – a szerk.) Mint magyarázta, ez inaktivált vakcina, tehát elölt vírust tartalmaz. Ezt már számos országban kipróbálták, és nem bizonyult rossz hatásfokúnak, és az eddig ezt alkalmazó keleti országokban komoly mellékhatásokról nem számoltak be. – Hátránya ennek a vakcinának, hogy háromszor kell oltani. Kétszer kell oltani 28 napos időközzel és a harmadik oltást az 56. napon kell adni – tette hozzá.

Rusvai Miklós virológus szerint, ha őszig el akarjuk érni a nyájimmunitást, akkor megoldás lehet a kínai oltóanyag.

A Sinopharm vakcinája egyébként nem az, amellyel kapcsolatban a brazil egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy csak 50,38 százalékos hatékonyságú. Ez utóbbit a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó CoronaVac nevű vakcinájáról állítják.