Karácsony Gergely a kormánnyal való egyeztetés után: Lövésünk sincs, mit akarnak

Karácsony Gergely a kormánnyal való egyeztetés után: Lövésünk sincs, mit akarnak

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs ok az örömre, csalódottság van – leginkább így foglalható össze a kormány és az önkormányzati szövetségek csütörtöki tárgyalását követően az ellenzéki vezetők helyzetértékelése. Karácsony Gergely főpolgármester és Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője is arról számolt be, semmilyen információt nem kaptak arra vonatkozóan, a kormány hogyan fogja kompenzálni a 25 ezer lélekszám feletti településeket.

– Nem kaptak érdemi válaszokat az önkormányzati szövetségek arra, hogyan fogják kompenzálni a 25 ezer fő feletti településeket az iparűzési adó megfelezése miatt – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Gémesi György, Gödöllő polgármestere, egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője. A politikusok azt követően tartottak online sajtótájékoztatót, hogy az önkormányzati szövetségek egyeztettek a kormánnyal, egészen pontosan a Belügyminisztériummal csütörtökön.

„Rendkívül méltatlan helyzet”

– Nincs okunk örülni a mai egyeztetésnek, teljesen világossá vált, hogy szakmai államtitkári szinten semmilyen elképzelés nincs arról, hogy az önkormányzatokat hátrányosan érintő döntéseknek  milyen kompenzációja lesz a 25 ezer főnél nagyobb településeknél – mondta a főpolgármester hozzátéve, hogy, a magyar állampolgárok több mint fele él ilyen helyeken. Vagyis szerinte úgy kell neki kezdeniük a sorsfordító, 2021-es évnek, hogy „ lövésünk nincs arról”, hogy a kormány mit tervez a fővárosi önkormányzatok kapcsán, amit „rendkívül méltatlan helyzetnek” tart. Hozzátette: egyelőre az a legvalószínűbb, hogy amit a kormány folytatja azt, amit eddig, vagyis nem terveznek semmilyen típusú kompenzációt, ám ez elfogadhatatlan, szerinte „a települések polgárait büntető politikát folytat a kormány”.

A tárgyaláson egyébként a főpolgármester szerint ők azt képviselték, hogy teljes körű és automatikus kompenzáció járjon a 25 ezer fő feletti településeknek is. Karácsony elmondása szerint azt is felvetette, hogy a fővárosi önkormányzat, de mindegyik másik önkormányzat is szívesen részt venne majd az országos oltási programban. A főpolgármester ugyanis veszélyt lát abban, hogy a kormány nem osztja meg sem az ezzel kapcsolatos terhet, sem az információkat, hiszen a 3200 önkormányzat nélkül a program nem lehet sikeres.

A Magyar Hang kérdésére, hogy az oltási programmal kapcsolatos felvetését hogy fogadták a kormány részéről, úgy fogalmazott, erre nem jött érdemi reakció. Hangsúlyozta, az önkormányzatokat mindenképpen kár lenne ebből a folyamatból kihagyni, például sajnos azt tapasztalták a mostani oltási program első napjaiban, hogy hiába intézményfenntartók, nem kaptak időben tájékoztatást. Ez a gyakorlatban azt jelentette, kevés idejük volt arra, hogy például meggyőzzék ottani munkatársaikat arról, hogy vegyék igénybe a vakcinát. Karácsony arra is kitért, ha pár hónap múlva lesz elegendő vakcina, akkor a szétosztás megszervezése problémát fog okozni, ha nem kezdik el azt időben.

Még nincs ígéret a folytatásra

– Egy kicsit csalódott vagyok az egyeztetés után – értékelte a tárgyalást Gémesi György. Mint elmondta, amellett hogy „szép tájékoztatót” kaptak az államháztartás anyagi helyzetéről, arra már nem kaptak választ, hogy miként próbálja majd kompenzálni a kormány az önkormányzatokat az iparűzési adó megfelezése és a korábbi elvonások miatt. Azt sem tudták meg, hogy miért kaphatott tavaly év végén tíz megyei jogú város is 1,3 milliárdos extra támogatást, mikor a többi megyei jogú város nem.

A Magyar Hang kérdésére, mely szerint mikor folytatódhatnak a tárgyalások a kormánnyal, Gémesi György azt mondta, erre nem kaptak ígéretet a kormánytól, de ők maguk mindenképpen kezdeményezik az újbóli egyeztetést. Gémesi megjegyezte, Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is hasonló állásponton van (aki egyébként fideszes polgármester – a szerk.), szerinte is szükség lenne a folytatásra.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.